Lasten ääni kuuluviin

0

Uusikaupunki järjesti keskiviikkona ensimmäistä kertaa lasten parlamentin, johon osallistuivat koulujen 5. luokkalaiset. Parlamentissa lapset harjoittelivat demokraattista vaikuttamista. He pääsivät myös oikeasti vaikuttamaan. Kouluilla oli laadittu etukäteen turvallisuusaloitteita. Kaikki pienet parlamentaarikot pääsivät äänestämään, minkä aloitteista kaupunki toteuttaa.

Lasten parlamentteja on järjestetty muissakin kaupungeissa. Uudessakaupungissa parlamentti oli niin hieno tapahtuma, että toivottavasti siitä tehdään jokavuotinen perinne. Parlamentit edistävät lasten oikeuksia ja samalla kasvattavat demokratiaan.

Demokratiakasvatusta tänä päivänä tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan. Kansainvälisten tutkimusten mukaan demokratia on maailmalla kaventumassa. Vaikka Suomi on maailman vahvimpia demokratian maita, ei demokratiaa täälläkään voi pitää enää itsestään selvänä. Jo nyt näkyy, miten osa kansalaisista kokee vaikuttamisen vieraaksi. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa nukkuvien puolue keräsi yli miljoona ääntä.

Demokratia ei pelastu korkean tason julistuksilla. Demokratiakehityksen toivo on siinä, että ihmiset kokevat sen itselleen niin arvokkaaksi, että haluavat puolustaa demokratiaa sekä innostuvat kehittämään demokratiaa. Jo lapsena koettu osallisuus vahvistaa luottamusta demokratiaan ja lisää kiinnostusta yhteisten asioitten hoitamiseen.

Demokraattiset osallistumismahdollisuudet Suomessa -tutkimuksen mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista kokee, että he haluaisivat osallistua enemmänkin yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, jos se olisi nykyistä helpompaa.

Päätöksenteko on tuotava mahdollisimman lähelle ihmisiä. Se on paras yhteiskuntarauhan tae.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän