Lauantailautanen: Amaretti ja biscotti

0
Amaretit ja biscotin voi pakata joululahjaksi teen tai kahvin kera.

Joulun aikaan tulee usein muistettua pienillä lahjoilla myös sellaisia henkilöitä, joiden mausta tai tarpeista ei niinkään tiedä.

Näitä tapauksia varten minulla on vankkumaton periaate: lahjan pitää olla sellainen, että sen voi jotenkin hävittää. Lahja pitää voida syödä, juoda, polttaa tai heittää pois. Näiden periaatteiden mukaan muistaminen voi olla siis jotain syötävää tai juotavaa, kauniita kynttilöitä tai kukkia.

Tälle vuodelle olen suunnitellut lahjaksi pientä herkkukoria, jossa olisi hyvää kahvia, teetä tai kaakaota ja näiden seuraksi italialaisia pikkuleipiä.

Amaretti-keksit ovat gluteenittomia, sitkeitä mantelikeksejä, jotka sopivat erityisen hyvin tumman kahvin seuraan.

Biscotti-keksit ovat pitkulaisia keksejä tai oikeastaan korppuja, sillä ne kuivataan uunin lämmössä. Biscotin voi kastaa kahviin, kaakaoon tai vin santoon. Biscottiin sopivat erilaiset mausteet, tällä kertaa tehdään suklaa-pähkinäbiscotteja, joskus olen tehnyt myös ihania laventelikorppuja.

Joulukuu on salaisuuksien aikaa, mutta nyt taisin paljastaa jo liikaakin…

Amarettikeksit


2,5 dl mantelijauhetta

1 dl sokeria

¼ tl suolaa

1 iso kananmunan valkuainen

0,5 tl sitruunan mehua

¼ tl karvasmanteliöljyä

Sekoita mantelijauhe, sokeri ja suola keskenään.

Mittaa toiseen kulhoon valkuainen ja sitruunamehu. Vatkaa pehmeäksi vaahdoksi, kevyemmäksi kuin marenkivaahto. Lisää lopussa karvasmanteliöljy ja sekoita vielä muutama kierros, jotta öljy sekoittuu tasaisesti.

Sekoita nuolijan avulla valkuaisvaahto kuivien aineiden kanssa. Kääntele kunnes seos on tasainen.

Laita uuni lämpenemään ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Ota lusikalla palasia taikinamassasta ja pyörittele palaset lihapullan kokoisiksi, taikinasta tulee 10–12 kpl.

Pyörittele pallot tomusokerissa ja paina niitä vähän littaan.

Paista keskitasolla noin 25 minuuttia. Tomusokeri suojaa pintaa, joten amarettikeksit saavat väriä lähinnä pohjaan.

Nosta pikkuleivät jäähtymään.

Keksit säilyvät rasiassa huoneenlämmössä vajaan viikon.

Suklaabiscotti


50 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

0,5 tl soodaa

0,5 tl suolaa

1 dl manteleita

1 dl tummaa suklaata

Sulata voi. Sekoita kulhossa voi ja sokeri, lisää mukaan kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten taikinaan.

Rouhi mantelit ja suklaa karkeaksi rouheeksi ja sekoita ne taikinaan. Korpuissa saa olla sattumia.

Muotoile leivinpaperin päälle tanko, joka on noin 30 cm pitkä ja 10 cm leveä.

Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Anna jäähtyä 10 minuuttia ja leikkaa sitten noin 1,5 cm:n levyisiksi viipaleiksi. Käännä palat kyljelleen ja anna olla 175 asteessa vielä 10 minuuttia.

Tiina Perähannu-Silvola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän