Lauantailautanen: Raekoja Platsin glögi

0
Tallinnan joulumarkkinoita on järjestetty vuodesta 1991 nykyisessä muodossaan.

Tallinnan joulumarkkinat avautuivat marraskuun loppupuolella ja tunnelmia voi käydä aistimassa 7.1.2023 asti.

Nykymuodossaan Tallinnan joulumarkkinat on järjestetty vuodesta 1991 ja vuonna 2018 markkinat valittiin koko Euroopan parhaiksi.

Tarinan mukaan vuonna 1441 Mustapäiden veljeskunta, kauppiasyhdistys, toi ensimmäisen kuusen kaupunkilaisia ilahduttamaan vuoden pimeimpään aikaan. Samoihin aikoihin myös Latvian pääkaupungissa, Riiassa, oli kuusi pystytetty kauppiasyhdistyksen toimesta. Joten epäselvää on, kumpi ehti ensin Tallinna vai Riika.

Kuusen valinta on tarkkaa puuhaa Tallinnassa, sillä paras kuusi valitaan kilpailun kautta. Kuusen vähimmäisvaatimukset ovat 15–18 metrin korkeus, symmetrisyys ja runsas oksisto. Kuusen kuljettaa torille joulupukki ja tapahtumaa ovat seuraamassa niin media kuin kaupunkilaiset.

Raatihuoneentorin, eli Raekoja Platsin, joulukuusi on tänä vuonna koristeltu runsaasti kullalla ja hopealla. Kuusen valot sytytettiin joulumarkkinoiden avautuessa.

Edellisestä vierailustani Tallinnan joulutorilla muistan erityisesti tumman, vahvan glögin, johon reilulla kädellä kaadettiin perinteistä, paikallista terästystä. Viimeksi se oli erityisen hyvää, mutta nyt reilu käsi oli liiankin reilu ja glögi turhan tujua.

Onneksi torilla oli glögejä, joista valita. Ystävä etsi omenaglögiä, mutta sen sijaan löysimme uuden ihastuksen, appelsiiniglögin, joka oli ilmeisesti ihan tavallista tölkistä kaadettua appelsiinituoremehua, joka oli kuumennettu höyryävän kuumaksi mausteiden kera.

Mukin pohjalle sai itse lusikoida perinteiset mantelit ja rusinat, mutta säväyksen tekivät tuoreesta appelsiinista viipaloidut pienet siivut, jotka toivat raikkautta kuumaan juomaan. Kauaa juoma ei pysynyt kuumana, sillä pikkupakkanen ja mereltä käynyt tuuli viilensivät tehokkaasti. Mutta joulutunnelmaa ei pakkanenkaan vienyt.

Häid jõule ja head uut aastat!

Appelsiiniglögi

2 luomuappelsiinia

0,5 dl sokeria

rosmariinin oksa

1 l appelsiinituoremehua

Tee ensin helppo appelsiini-rosmariini siirappi. Purista appelsiineista mehu kattilaan, yhteensä noin kolme desiä. Lisää mukaan sokeri ja vähintään yksi pitkä, tuore rosmariinin oksa. Keitä pienellä lämmöllä noin 15 minuuttia. Tai kauemmin, jos haluat paksumpaa siirappia.

Anna jäähtyä. Jos pidät rosmariinin mausta, oksan voi pitää liemessä jäähtymisen ajan. Siivilöi ennen käyttöä.

Kaada appelsiinituoremehu kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi.

Annostele glögimukin pohjalle 3 rkl siirappia ja sen päälle 1 dl kuumaa appelsiinimehua. Sekoita hyvin. Lisää tilanteen ja seuran mukaan sattumia ja terästystä mukiin.

Tiina Perähannu-Silvola