Masentava valtuusto

0

Olin seuraamassa Ukikyydin lahtausta eli valtuuston istuntoa. Vaikea uskoa näiden ihmisten luoneen tavoitteet Uudestakaupungista viihtyisänä, hyvinvoivana, ekologisena kaupunkina, jonne olisi ilo muuttaa. Aistin valtuuston ilmapiirin jarruttavaksi, ilman tulevaisuudenuskoa.

Ukikyydin yhteiskunnallisen merkityksen oivalsivat harvat, erityiskiitos Pro Uki -liikkeelle ja Heli-Päivikki Laurenille. Ukikyyti ei ole pelkkää kuljetusta, vaan sillä on syvällisempi vaikutus mielenterveyteen, sosiaalisuuteen, turvallisuuteen. Muualla pyritään jo ilmastosyistä vähentämään autoilua, täällä aiheesta ei edes keskustella.

Valtuuston istunnossa olisi ollut hyvä tilaisuus hehkuttaa asukkaiden arjen ymmärtämisen puolesta. Sen sijaan jankutettiin, onko Ukikyyti julkista liikennettä vai taksi? Se näkökanta on lumessa tarpomista, ei sujuvaa suksenluistoa eteenpäin.

Ukikyydin idea on moderni ja laajassa autokaupungissa pienituloisten apu, mutta ei. Ei ole varaa muka subventoida Uki-kuljetuksia, vaan työnnetään asukkaat taas selviämään solskeessa ja tuulessa. Kaikkia julkisia palveluja subventoidaan, onneksi myös julkisia bussivuoroja. Kuinka kauan? Nekin voivat loppua, eiväthän autolliset niitä tarvitse.

Valtuustossa aistin kaupungin henkisen tilan. Keskusta saa näivettyä, palvelut siirtää kauemmas. Uusia asukkaita on tähän tuppukylään turha toivoa. Kuljemme kuin Titanic kohti Winterin jäävuorta. Seuraaviin vaaleihin on kaksi vuotta. Pidetään vaatimus paikallisliikenteestä hengissä. Vaihdetaan valtuustoon enemmän aikaansa seuraavia ja kuntalaisia kuuntelevia jäseniä.

Pirkko Arstila