Musiikkiluokat harjoittelevat vuoden kohokohtaa varten – Oppilaat odottavat innolla torstain Veden äärellä -konserttia

0
Uudenkaupungin yhtenäiskoulun 4B- ja 6B-luokat harjoittelevat kovaa vauhtia ensi viikon konserttia varten.

”Ketun joululaulu” raikaa kauniisti tavallisena koulupäivänä Uudenkaupungin yhtenäiskoulun musiikkiluokassa, kun 4B- ja 6B-luokat harjoittelevat lauluja vuoden kohokohtaa varten.

Tulevana torstaina musiikkiluokat järjestävät Pohitullissa Veden äärellä -joulukonsertin, jossa esiintyy kaikki luokkien oppilaat. Samana iltana salissa esiintyy myös yläkoulun musiikkiluokat sekä valinnaisryhmät.

– Suurin osa kappaleista on sellaisia, jotka voisivat sopia mihin vuodenaikaan tahansa, mutta viimeiset neljä kappaletta ovat jouluisia. Kappaleet koskettavat jollain lailla vesielementtiä, oltiin sitten veden äärellä tai kaislikossa suhisemassa, 4B-luokan opettaja Henna-Mari Karlsson kertoo.

Konsertti on musiikkiluokille ensimmäinen julkinen konsertti muutamaan vuoteen. Mukana esiintyy myös Vakka-opiston bändipaja, joka säestää kaksi kappaletta sekä koulun oma puhallinyhtye ONE.

– Monta vuotta olemme jo valmistelleet konserttia ja aina se on peruuntunut. Nyt saamme vihdoinkin tämän toteutumaan, 6B-luokan opettaja Iiris Anto toteaa.

Musiikkiluokalla opiskelun tavoitteena on kasvattaa oppilaasta aktiivinen musiikin harrastaja. Aiempaa soittotaitoa ei musiikkiluokalle pääsemiseen tarvita, mutta luokalle haluavan oppilaan olisi hyvä olla omatoiminen, keskittymiskykyinen sekä kiinnostunut musiikista.

– Olen aina ollut tosi kiinnostunut musiikista, ja mun isosisko oli musaluokalla, niin sen takia hain tänne, kertoo kuudesluokkalainen Milena.

– Kun muutimme Norjasta Suomeen, menin heti musiikkieskariin ja sen kautta innostuin musiikista. Harrastan myös joukkuevoimistelua, jossa tarvitaan tietynlaista musiikkikorvaa, että osaa tehdä kaikki liikkeet oikeaan aikaan, joten musiikki auttaa myös siihen, Milenan luokkakaveri Eevi kertoo.

Luokilla lauletaan paljon kuorossa, pienryhmissä ja solistitehtävissä. Lisäksi opiskellaan yhteissoittoa ja musiikin hahmottamista esimerkiksi kehorytmin ja tanssin kautta.

– Jos olisin ollut tavallisella luokalla, en olisi oppinut erilaisilla soittimilla soittamista, Nestori, Eino, Lilianna ja Taimi ilmoittavat yhteen ääneen.

Luokkien kuoro ja bändit esiintyvät koulun juhlissa ja tapahtumissa, kuten nyt tulevassa konsertissa. Musiikkiluokkalaisia esiintyy myös koulun ulkopuolella erilaisissa yhteyksissä. Esimerkiksi ykkös- ja kakkosluokkalaiset laulavat lasten kauneimmissa joululauluissa 18. joulukuuta.

– Se on kiva päästä esiintymään isolle yleisölle, kun olemme koulussa harjoitelleet kovasti. Hienoa päästä näyttämään, miten olemme kehittyneet, Eevi iloitsee.

Uudessakaupungissa musiikkiluokalla opiskellaan ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan. Opiskeleminen ei lisää opetuksen kokonaistuntimäärää, mutta voi lisätä oppilaan työurakkaa koulupäivien aikana.

– Tämä vaatii oppilaalta paljon, mutta vastapainoksi he arvostavat musiikin tuomaa rentoutta ja yhteislaulamista, joten se ehkä kannustaa oppilaita sitoutumaan, opettaja Anto pohdiskelee.

Anto on musiikkiluokkia opettanut toistakymmentä vuotta ja Karlsson kolmisen vuotta. Itse musiikkiluokkatoimintaa on kaupungissa ollut jo 30 vuotta eikä toiminta periaatteiltaan ole muuttunut hirveästi Anton opettajauran aikana.

– Toimintaan on tullut enemmän luokkien välistä yhteistyötä eikä olla vain oman luokan kanssa tekemisissä. Meillä on hyvä tiimi ja yhteispeli Henna-Marin luokan kanssa, Anto kiittelee.

Jos lasten mielestä musiikkiluokalla olo on mielekästä vaihtelua tavalliseen opiskeluun, niin sitä se myös on opettajien mielestä.

– Musiikki on myös meillä lähellä sydäntä! On hienoa tehdä työtä musiikin parissa innostuneiden lasten kanssa, opettajat päättävät.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän