Nyt kurkistetaan Kettelin historiaan– Pyhämaan perinnepiirin kyläsarja sai jatkoa

0
Kalaverkoilla Pirhassa 5.7.1945. Vasemmalta Viljo Nurminen, Risto Suomi ja Maria Nurminen.

Pyhämaan perinnepiiri julkaisi vuonna 2013 ensimmäisen kyläkirjan Kuivarauman kylästä ja sen jälkeen vuorossa olivat Edväinen, Pitkäluoto-Ihamo, Kursila, Kukainen, Pyhämaan kirkonkylä ja Heinäinen. Nyt vuorossa on Ketteli.

– Aikaisemmin teimme kirjan per vuosi, mutta nyt olemme koronan kourissa kypsytelleet tätä Kettelin kirjaa jo kaksi vuotta, Päivi Mikola Pyhämaan perinnepiiristä kertoo.

Pyhämaan kirjasarja on perinnepiiriläisten ja muitten pyhämaalaisten yhteistyön tulos.

– Voimme tämän Kettelin kirjan teossakin kiittää todella suurta avustajien joukkoa. Paljon on pyhämaalaisia jaksanut vuodesta toiseen istua perinnepiirissä tunnistamassa vanhoja kuvia, joita Kettelin kirjassa on 405. Olemme keränneet myös nimilistoja ryhmäkuviin. Kettelin kirjassa näitä on 29.

Yhtenä teemana Kettelin kirjassa on: Seittemä veljest haaproit Pyhäsmaas. Tämän niminen pieni kirja on julkaistu vuonna 1982 Pyhämaan Kotiseutuyhdistyksen kustantamana. Se on Aleksis Kiven tarinaan perustuva pyhämaamurteinen käännös Seitsemästä veljeksestä. Sen laativat tuolloin Katriina Heikola ja Salme Leino apunaan joukko vanhan polven Pyhämaan murteen taitajia. Salme Leino kuvitti tarinan ja sijoitti veljesten seikkailut kuvissa Kettelin kylään. Nämä kuvat ja niihin liitetyt lyhyet murretekstin pätkät käännöksen kera elävöittävät Kettelin kirjaa nyt ”iha alust loppu ast”.

Kotiseutuneuvos Kauko Isotupa on kirjoittanut Kettelin kirjaan kolme artikkelia. Ensimmäinen niistä kertoo Kukaisten kylän lastaajista. Erkki ja Salme Leino kertovat sen perään myös muiden kylien lastausporukoista. Artikkeleista ja nimilistoista käy hyvin selväksi se, kuinka laajamittaista ja tärkeää kausityötä lastaus Rauman ja Uudenkaupungin sekä muissakin satamissa on pyhämaalaisille miehille ollut 1950-luvulta 1990-luvulle.

Niin kuin edellisissäkin kirjoissa on Kettelin kirjassakin Pyhämaan kuulumisia Uudenkaupungin Sanomissa vuodelta 1937, jotka on kerännyt P irjo-Riitta Eilu . Edelliset kirjat ovat kattaneet vuodet 1930–1936. Siihen aikaan lehdessä on kerrottu kovin erilaisissa asioista kuin nykylehdissä. Tällä kertaa sieltä löytyi 23.12. lehdessä ollut pieni ilmoitus: Varoitus. Lasken ketunrautoja Kalannin pitäjän Suurikkalan Rantapereen ja Pyhämaan pitäjän Heinästen kylän Ali-Kleemolan omistamille metsämaille. Vuokraaja.

– Koska kettujen rautapyynti on nykyihmisille täysin outo asia, Kauko Isotupa kertoo toisessa artikkelissaan miten se tapahtui ja erityisesti kuinka vaikeaa se oli, Mikola kertoo.

Kalastus on Kettelissä aikaisemmin ollut tärkeä toimeentulon lähde. Nyt jo edesmennyt kalatalousneuvos Tarmo Jalava on kirjoittanut muistelman siitä, kuinka hän 1950-luvun alussa on päässyt ensimmäistä kertaa isän mukana silakanpyyntiin avomerelle.

Kettelin kylän tärkeimmät kalastussatamat ovat olleet Pyhäsalmi 1800-luvun loppuun asti ja sen jälkeen Pirha. Pirhassa ei ole asuttu vakituisesti, vaan ainoastaan kalastusaikaan siellä yövyttiin sinne rakennetuissa kalamajoissa. Vuonna 2004 Pirha sai hetkeksi kuuluisuutta, kun siellä kuvattiin Timo Koivusalon elokuvaa Kaksipäisen kotkan varjossa.

Yksi Kettelin kylän vanhimmista taloista on Harmaan talo. Talon nykyiset omistajat, arkkitehdit Hanna Elo ja Karl Emil Sødergren korjaavat taloa perinteisin tavoin arkkitehtitoimistokseen ja asunnokseen. Hanna Elo kertoo artikkelissaan tästä vaativasta projektista sekä Harmaan talon rakennushistoriasta.

Lapsuusmuistojaan Kettelin kylästä kertoo insinööri Venla Lehtimäki , jonka lapsuuden muistoihin liittyy myös kirjan kansikuva. Siinä Venla ystävineen on rynnimässä vanhan Helon torpan pihamaalle, jossa järjestettiin silloin Kettelin ”olumppialaiset”.

Kettelissä on siis tapahtunut monenlaista, mutta varsinaiset kohtalonhetket Kettelille ja myös koko Pyhämaalle olivat vuonna 1973.

– Ketteli oli silloin yksi vaihtoehto Nesteen uuden öljynjalostamon paikaksi. Miten erilainen paikka Ketteli ja koko Pyhämaa olisikaan, jos tuo suunnitelma olisi toteutunut, Päivi Mikola miettii.

Kettelin kirjaa ja myös kaikkia edellisiä perinnepiirin kirjoja 1-7 on saatavissa Pyhämaan molemmissa kyläkaupoissa kirkonkylässä ja Kammelassa, Uudenkaupungin Matkailutoimistossa, Kirja-Vakassa ja Joulupuodissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän