Onko jouluseurueessasi mukana kasvissyöjä tai vegaani?

0
Kaurajuomalla voi korvata maidon riisipuurossa.

Fazerin teettämän tutkimuksenmukaan suomalaiset ovat enenevässä määrin kiinnostuneita kasvipohjaisista ruuanlaittotuotteista, ja yksi merkittävä syy niiden valintaan on halu tarjota samaa ruokaa myös seurueen niille jäsenille, jotka noudattavat kasvis- tai vegaaniruokavaliota.

Kasvipohjaisten tuotteiden valikoima laajenee jatkuvasti, ja niitä on jo tarjolla monessa eri tuoteryhmässä.

Riisipuuro


Täysin vegaaninen ja maidoton riisipuuro keitetään kaurajuomaan (esim. Fazer Aito Barista). Kaurajuomaan keitettäessä ei tarvitse murehtia puuron pohjaan palamista.

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l kaurajuoma

½ tl suolaa

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää riisi veteen. Keitä sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.

Lisää joukkoon kaurajuoma ja suola. Hauduta n. 40 minuuttia välillä sekoittaen.

Porkkanalaatikko


maidoton ja vegaaninen

Porkkanasose

1 kg porkkanoita

5 dl vettä

½ tl suolaa

2 dl maustamatonta kauraruokavalmistetta (esim. Fazer Aito)

Riisipuuro

2 dl vettä

1 ½ dl (tummaa) puuroriisiä

5 dl kaurajuomaa

½ tl suolaa

Lisäksi laatikkoon

1 rkl kikhernejauhoja (tai vehnäjauhoja)

1-2 rkl siirappia

⅛ tl valkopippuria

¼ tl muskottipähkinää

1 tl suolaa

Vuoan pinnalle

1-2 rkl korppujauhoja

1 rkl rypsiöljyä

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä porkkanapalat pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja lisää kauraruokavalmiste kattilaan. Soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella.

Valmista riisipuuro kiehauttamalla paksupohjaisessa (pinnoitetussa) kattilassa 2 dl vettä. Lisää riisi ja anna kiehua välillä sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää sitten kattilaan kaurajuoma ja suola. Anna puuron hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia. Sekoita puuroa muutaman kerran hauduttamisen aikana.

Kuumenna uuni 150°C:seen. Sekoita yhteen porkkanasose, riisi, kikhernejauho, siirappi ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan (noin 25×20 cm). Ripottele pinnalle korppujauhoja ja pirskottele päälle vielä ruokalusikallinen rypsiöljyä. Paista porkkanalaatikkoa uunin keskitasolla noin 2 tuntia.

Huom. kauraruokavalmistetta käyttämällä voit korvata kerman myös perinteisessä lanttulaatikossa.

Maidoton sienisalaatti


Maidoton sienisalaatti on myös gluteeniton ja sopii vegaanille.

n.130-150 g suolasieniä

1 pieni punasipuli

1 rkl valkoviinietikkaa

2 rkl silputtua persiljaa

1 purkki Fazer Aito maustamatonta ruokafraichea

¼ tl tai maun mukaan suolaa

mustapippuria

Huuhdo suolasienet ja valuta ne hyvin.

Hienonna valutetut sienet ja punasipuli ja sekoita ne yhteen silputun persiljan, valkoviinietikan ja ruokafraichen kanssa tasaiseksi. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Anna sienisalaatin maustua kylmässä hetken ajan.

Suklaamousse


250 ml kauravispiä (esim. Fazer Aito)

100 g tummaa suklaata (70% kaakaota)

½ vaniljatanko

1 g suolaa

Koristeluun

½ appelsiinin kuori

30 g kokonaisia hasselpähkinöitä

Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja sulata mikrossa mikron kestävässä kulhossa. Suklaa palaa helposti, joten sulata suklaata 30 sekuntia kerrallaan. Anna suklaan jäähtyä hieman, noin 5 minuuttia.

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Irrota vaniljansiemenet veitsenkärjellä ja laita samaan kulhoon kauravispin kanssa. Vaahdota kauravispi kevyeksi vaahdoksi. Lisää suklaa vaahtoon varovasti kääntäen.

Koristele suklaamousse esimerkiksi appelsiininkuorella ja paahdetuilla hasselpähkinöillä.

Näin paahdat pähkinät:

Laita pähkinät kuivalle paistinpannulle ja paahda pähkinöitä miedolla lämmöllä, kunnes pähkinät saavat väriä. Pähkinät palavat helposti, joten vahdi pähkinöitä koko ajan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän