Paikallishistoriaa kirjastossa

0

Uudenkaupungin kirjastoon on mahdollista tallentaa myös paikallishistoriaa, josta saa tietoja omalta paikkakunnaltaan, asuinalueeltaan.

Kirjastossa on Lokalahdelta seuraavia tietoja:

1800-luvulla rakennettiin purjelaivoja Lokalahdellakin, mm. Heikkalan varvissa Ansio-niminen laiva.

Tuula Sainio teki gradunsa Ansio-laivan vesillelaskusta Heikkalan varvissa. Tutkielman saa luettavakseen kirjastosta.

Juhani Alkio on tallentanut kirjoittamansa 100-vuotishistoriikin Lokalahden kirkonkylän koulusta. Myös kirjastosta löytyy pienoisnäytelmä Kirkonkylän koulun perustamisvaiheista.

Näytelmässä esiintyvät Sinikka Toivonen, Tarja Niva, Markku Haapanen ja Juhani Alkio. Ohjaajana oli ammattinäyttelijä Eija-Irmeli Lahti (Lokalahdella syntynyt).

Kirjastossa on suuri adressi vuodelta 1889. Sillä vastustettiin helmikuun manifestia, jonka Venäjän keisari Nikolai II asetti Suomelle. Tarkoitus oli venäläistää Suomea muun muassa liittämällä Suomen miehet Venäjän armeijaan.

Suomi halusi vastustaa Nikolain määräystä lähettämällä Suuren adressin Pietariin. Nuoret ylioppilaat keräsivät Suomen joka kunnasta asukkaiden nimikirjoituksia, ammatti mukaan lukien.

On mielenkiintoista lukea sukulaistenkin nimiä ja ammatteja. Kirjoitustaito oli jo monella palkollisellakin (piika tai renki). Kansakoulu perustettiin Lokalahden kirkonkylään 1893. Sitä ennen oli kiertokouluja kylien suurimmissa taloissa, joten kirjoitustaito oli jo melkein kaikilla.

Adressiin tutustumalla saa tietoja kotipitäjän henkilöhistoriasta.

Juhani Alkio

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän