Pienin elein suuria tarinoita– 

0
Saara Blomqvist on uusi tuttavuus Uudessakaupungissa.

– Runoissa pyritään kiteyttämään jotain suurta pieneen fyysiseen muotoon, turkulainen kuvataiteilija Maria Kajanki kuvailee. Kajanki kokee, että hänen teoksissaan on sitä samaa.

– Maalaan silmänsä sulkeneita hahmoja, jotka eivät paljasta paljon. Teokset kertovat pienillä eleillä. Kuten runot, maalaukseni pitää rakentaa mielessä loppuun.

Kun Kajanki kuuli, että Runonkulman Gallerian joulukuun näyttelyn teemana on Runollista, hän halusi heti mukaan. Teema oli niin puhutteleva. Samoin koki myös Saara Blomqvist , joka ei ole koskaan aiemmin pitänyt näyttelyä Uudessakaupungissa.

Galleristi Mervi Levanen on järjestänyt vuosittain näyttelyn, jossa on valmis teema ja taiteilijat valitaan taiteilijahaun kautta. Tänä vuonna hän päätti ottaa mukaan vain muutaman taiteilijan, ettei näyttelystä tulisi ahdas. Näyttelyssä on kuitenkin viisi taiteilijaa.

– Olen tästä kokonaisuudesta valtavan ylpeä. Näyttelystä tuli hieno, kun mukana on keramiikkaa, sekatekniikkaa, akryylia ja jopa kollaasi.

Viiden taiteilijan kokoonpano onnistui, kun osa teoksista on keramiikkaa, eivätkä ne vaadi seinätilaa.

Levanen ei osaa sanoa, mistä Runollista-teema oikein tuli mieleen. Ei ainakaan gallerian nimestä, hän vakuuttaa. Kun hän oli julkaissut teeman, sähköpostiin alkoi tulla taiteilijoitten esittelyjä ja kuvia heidän teoksistaan. Valinta oli lopulta helppo, sillä näiden viiden taiteilijan teokset sopivat keskenään hyvin samaan tilaan.

Kajankin ja Blomqvistin teosten lisäksi näyttelyssä ovat mukana Jonna Oksasen sielukkaita lintuja, Hannele Salmelan tyttöjä ja lintuja sekä kollaasi ja Taru-Taina Noran keramiikkaa, joka esittelee Suomen taiteen kultakauden teoksia omalla tavallaan.

Uusikaupunkilaisen Hannele Salmelan teoksia on nähty ennenkin Runonkulman Galleriassa. Hänessä runollista-teema iski kipinää, sillä hän käyttää teoksissaan ”varastettuja” tai omia runoja.

 – Sanat ja runot ovat minulle tärkeitä.

Saara Blomqvistin teokset käyvät vuoropuhelua hänen ystävänsä kirjoittamien runojen kanssa. Niissä on lohdullinen sävy.

Mervi Levanen sanoo, että tässä ajassa koko tämä näyttely tuntuu lohdulliselta. Maailmassa on aina myös kaunista ja hyvää.

Runollista-näyttely on esillä 22.12. asti. Tammikuussa Runonkulman Galleria pitää näyttelytaukoa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän