Postissa vuoden kiireisin aika – Pakettien määrä kasvussa, joulukorttien määrä laskee

0
Uudenkaupungin Postin palvelupäällikkö Ari-Pekka Salo (oik.) ja aluevastaava Lauri Kesäläinen kertovat, että joulukorttien lähettäminen vähenee, mutta pakettikuljetukset kasvavat.

Toisin kuin moni luulee, niin Postin loppuvuoden kiireet käynnistyvät jo marraskuussa. Urakkaputki käynnistyy Postin jakelukeskuksissa Black friday -tilauksilla. Kiireet kestävät jouluun asti, kun joulukortteja ja -paketteja lajitellaan.

– Joulukorttien punaisten kuorten jättöpäivä oli viime viikon tiistaina ja esimerkiksi torstaina saimme lajiteltavaksi 28 tälle alueelle osoitettua laatikollista joulukortteja. Kertymä on kuitenkin pienempi huippuvuosiin verrattuna, Postin palvelupäällikkö Ari-Pekka Salo kertoo.

Keskiviikko on viimeinen iki- ja pluspostimerkillä varustettujen joulukorttien jättöpäivä ja Posti lupaa toimittaa kortit perille vielä jouluksi. Myös kotimaan paketit ehtivät vielä jouluksi perille, jos ne lähettää viimeistään keskiviikkona.

Huippuvuosina Suomessa lähetettiin 57 miljoonaa joulukorttia. Esimerkiksi viime vuonna vastaava luku oli 16 miljoonaa. Punaiset joulukorttien koontikuoret toimitetaan Uudestakaupungista Helsinkiin avattavaksi, leimattavaksi ja alkulajiteltavaksi, sen jälkeen ne toimitetaan takaisin alueille jaettavaksi.

– Korttien ja jaettavan postin määrä on vähentynyt, mutta pakettitilausten määrä kasvaa vuodesta toiseen ja se työllistää meitä jatkuvasti enemmän. Postin tutkimuksen mukaan kuitenkin yhä yli 60 prosenttia suomalaisista lähettää joulukortteja, Salo kuvailee.

Black friday -tilaukset näkyvät Postissa aluksi pienten pakettien sumana, kun taas joulua kohden lähetettävien pakettien koko kasvaa.

– Paketteja tilataan yhä yllättävän paljon kotiovelle asti toimitettuna ja tänäänkin jaetaan useiden rullakkojen edestä tällaisia paketteja, Uudenkaupungin ryhmävastaava Lauri Kesäläinen lisää.

Tällä hetkellä Postin Uudenkaupungin jakelukeskuksen perusmiehitys on 25 henkeä ja kausityöntekijöitä on päivästä riippuen 4–6.

– Työntekijöitä saadaan tällä hetkellä rekrytoitua oikein hyvin, koska esimerkiksi autotehtaan lomautukset ovat vapauttaneet työvoimaa, Salo lisää.

Suurin osa paikallisen jakelukeskuksen työvoimasta tulee aamulla seitsemäksi töihin. Maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina työpäivät ovat pidempiä ja muina päivinä tunteja tasataan lyhyemmällä työajalla.

– Uudenkaupungin lisäksi täällä lajitellaan Pyhärannan, Pyhämaan, Vehmaa, Taivassalon, Kustavin ja tietenkin Lokalahden ja Kalannin postit. Uuteenkaupunkiin tulee enemmän paketteja, mutta ympäröiviin maaseutukuntiin enemmän joulukortteja, Kesäläinen sanoo.

Uudenkaupungin jakelukeskuksen alueella postit ja paketit jaetaan joko polkupyörien, skoottereiden tai auton avulla. Käveltäviä kärryreittejä ei alueella suurista etäisyyksistä johtuen ole.

– Joulukuussa satanut lumi vaikeuttaa työtämme. Kinoksista on haittaa, eivätkä autopostinjakajat pääse tarpeeksi lähelle postilaatikkoa, jos kinokset on aurattu sen eteen. Autosta pois nouseminen on työturvallisuuskysymys, koska se tuo esimerkiksi liukastumisen riskin ja ajolenkki hidastuu, jos on noustava autosta viemään postia laatikkoon, Salo huomauttaa.

Kinosten lisäksi myös jatkuvasti jäätyvä ja sulava lumi vaikeuttaa postilaatikoiden avaamista ja välillä jakajat joutuvat hakkaamaan jäätyneitä laatikoita auki.

– Olisi hyvä, jos postinjakajan työtä kunnioitettaisiin niin paljon, että talvikunnossapidosta huolehdittaisiin. Viime viikolla kinokseen jäi yksi auto jumiin ja se toi useiden tuntien viivästykset, Kesäläinen sanoo.

Osa Postin jakelukeskuksen työstä on myös salapoliisina toimimista, koska käsinkirjoitetuista osoitteista on välillä vaikeaa saada selvää. Osa lähettää postia myös hyvin hatarin osoitetiedoin.

– Yleensä saamme melko hyvin selvää ja oma kokenut henkilökunta tunnistaa heikommallakin käsialalla tehdyt osoitetiedot, mutta välillä joudumme noukkimaan postia selvitykseen ja silloin sen saapuminen voi viivästyä pari päivää, Kesäläinen kertoo.

– Pisimpään töissä olleet tunnistavat osoitteet ja tietävät kaupunginosien asukkaat parhaiten nimeltä. Tänä vuonna meiltä on jäänyt neljä tällaista ammattilaista eläkkeelle, joten sen tason ammattilaisten poistuminen näkyy osaamisessa, Salo lisää.