”Rahat ei riitä kaikkeen ennen totuttuun” – Uudenkaupungin Sanomien kyselyn mukaan moni tinkii joulusta tänä vuonna

0
Moni aikoo tänä jouluna kiinnittää huomiota hyötykäyttöisten lahjojen ostamiseen. Arkistokuva: Päivi Sappinen

Yleinen hintatason nousu aiheuttaa kuluttajien rahankäytössä muutoksia tämän vuoden joulun alla. Uudenkaupungin Sanomien teettämään kyselyyn vastanneista yli puolet ilmoitti käyttävänsä jouluun vähemmän rahaa mitä viime vuonna.

Säästökohteitaan luetelleista vastaajista enemmistö ilmoitti nipistävänsä joululahjoista. Lahjoja ostetaan vähemmän niin aikuisille kuin lapsille sekä niiden rahallista arvoa aiotaan pudottaa. Säästökohteiksi mainitaan myös jouluruoat ja kausivalot.

– Kaikki kulut ovat kasvaneet. Pakko tinkiä jostain. Rahat ei riitä kaikkeen ennen totuttuun, murehtii eräs vastaaja.

– Tingin vähän kaikesta, en ostele lahjoja, sillä joulun jälkeen saa kaikkea halvemmalla, huomauttaa lukija.

Jouluun käytettävien rahasummista kysyttäessä tasan puolet vastasi käyttävänsä rahaa 500–1000 euron väliltä. 32 prosenttia käyttää jouluun rahaa 100–400 euroa ja vain 11 prosenttia yli 1000 euron edestä rahaa. Pieni osa suunnitteli käyttävänsä alle sata euroa.

Rahankäytön seurauksena puolet vastaajista aikovat ostaa viime vuosiin nähden erityyppisiä lahjoja. Vastauksista selviää, että hyötykäyttöön tulevia lahjoja pyritään ostamaan enemmän eikä pelkkiä leluja.

Myös turhaa kulutusta pyritään välttämään ja painottaa lahjoissa ekologisuuteen muun muassa ostamalla käsintehtyjä ja ympäristöystävällisiä lahjoja.

– Olen aina suosinut kotimaisia tuotteita. Leluhankinnoissa se vain on vaikeaa, kun lasten toiveet pitää ottaa huomioon. Ostan myös enemmän ruokalahjoja, lukija kertoo.

Kotimaisuus onkin yksi iso kriteeri vastaajien lahjoille, sillä 53 prosenttia kertoo painottavansa lahjojen hankinnassa kotimaisia tuotteita.

– Ostan käsityönä tehtyjä juttuja tai teen itse. Lapsille jo vähän isompien lasten lahjoja, hiukan käytännöllisempää eikä pelkkiä leluja. Tarkoitus karsia tavaroiden määrää ja tukea oman kaupungin palveluja vielä viime vuotta enemmän, vastaaja päättää.

Joululahjojen ostopaikat jakaantuvat tasaisesti vastaajien kesken. 45 prosenttia kertoo ostavansa lahjansa Uudestakaupungista, kun taas 39 prosenttia käyttää erilaisia verkkokauppoja. 11 prosenttia ilmoittaa matkustavansa Turun seudulle joulukaupoille.

Yleisin syy lähteä muualle ostoksille on selkeästi se, jos kaupungista ei löydy tarvitsemaansa lahjaa. Valtaosa kuitenkin ilmoittaa löytävänsä Ugista kaiken tarvittavan ja myös verkkokaupat toimittavat tuotteensa kaupungissa sijaitseviin pakettiautomaatteihin.

– Valikoima voi joskus olla rajallinen, mutta pääasiassa Uudestakaupungista saa lähes kaiken tarpeellisen, vastaaja toteaa.

Polttoaineen hinta nousee myös arvoonsa, kun kuluttajat pohtivat lähtevänsä muualle ostamaan joululahjoja.

– Jos on pakko esimerkiksi lääkäriasioissa käydä muualla niin sitten. Pelkät shoppailureissut ei tule kysymykseenkään polttoaineen kalliin hinnan vuoksi.

Lelukaupat mainitaan yhtenä esimerkkinä, mikä Uudestakaupungista puuttuu ja jonka takia pitää lähteä muualle.

– Leluja pitää lähteä ostamaan kauppakeskus Myllystä, kun täältä joulupukki ei löydä kaikkia lasten toiveita.