Romanttista jouluhömppää

0

Perinteiset televisiokanavat tuuttaavat eetteriin tässä kuussa jatkuvalla syötöllä jouluelokuvia. Niistä on saanut nauttia useiden kymmenien elokuvien viikkotahtia. Minulla oli marras–joulukuun vaihteessa runsas viikko aikaa tuijotella näitä elokuvia, koska makasin kotona kuumeessa.

Osan elokuvista olin nähnyt jo aiemmin, mutta olipa vuoden sisään tehty myös kourallinen uusia kepeitä jouluelokuvia. Amerikkalaiset jouluhömpät tunnistaa jo kaukaa. Elokuvan nimeen on haettu hassunhauskaa sanaleikkiä tai muuten kovin jouluista ilmaisua, jotka kaikki eivät edes toimi suomennettuna.

Elokuvat käynnistyvät kaikki laajoilla kaupunki-ilmakuvilla ja kameran eteen tupsutellaan epäaidonnäköistä valkoista muhjua, jota lumeksikin jossain päin kutsutaan. Talvea ja joulua on yritetty ripotella rakennuksiin kiinnitetyillä valoilla, koristeilla ja suurilla jouluteemaisilla kylteillä.

Elokuvan alussa todennäköisesti naispuolinen pääosaesittäjä pähkäilee jossakin toimistorakennuksessa toivotonta tilannettaan joko työ-, raha- tai parisuhderintamalla. Työystävä tsemppaa häntä elämänmuutokseen ja siihen, että jossakin varmasti siintävät paremmat olot.

Muutaman kohtauksen päästä kaunis nainen törmää jossakin sattumalta komeaan mieheen ja näiden kahden välille pitäisi elokuvan aikana syntyä aivan valtava kemia, koska he päätyvät yhteen viimeistään elokuvan loppukohtauksessa. Törmääminen voi olla myös sananmukaista ja kahvikupit lentelevät ympäriinsä. Tässä vaiheessa naisen elämään astuva henkilö saattaa olla päähenkilön ex-mies, veljen hyvä ystävä, työkaveri tai ystävän häissä ollut bestman.

Toki matkaan mahtuu pari mutkaa ja kohtalokasta juonenkäännettä ja mielensäpahoittamista, mutta selvää on jo tässä vaiheessa, että elokuva saa onnellisen lopun.

Mutkia matkaan saattaa tuoda esimerkiksi väärinymmärrys, mutta joulun hengessä kaikki esteet on tehty ylitettäväksi, tai hömppäelokuvien tapauksessa liki kokonaan juonessa sivuutettavaksi.

Pääpari rakastuu ja toinen heittää vanhan elämänsä romukoppaan. Hän muuttaa toisen perässä joko suuresta kaupungista maaseudulle tai heittäytyy yrittäjänä toimivan tulevan puolisonsa epävarmalla alalla olevan yrityksen työntekijäksi.

Pääosanainen on todennäköisesti ammatiltaan pukusuunnittelija, sisustussuunnittelija, mainostoimistopomo, lääkäri, toimittaja, tapahtumasuunnittelija tai kondiittori. Niin ja se päähenkilön havittelema mies on yleensä komennukselta palannut sotilas, rautakauppias, arkkitehti, puuseppä, yritysjohtaja tai kiinteistösijoittaja.

Jaksan aina ihmetellä näissä elokuvissa sitä, kuinka vähällä työnteolla ihmiset saavat palkkansa ja elelevät silti hulppeissa lukaaleissa ja ajelevat ökyautoilla, mutta ehkä se on juuri sitä joulun taikaa.

Kliseet tupsahtelevat elokuviin samaa tahtia kuin tekolumi taivaalta. Toki hengitys ei missään vaiheessa elokuvan ulkokohtauksia höyryä, eikä nenänpää tai posket saa pakkasen puremaa punaisuutta. Elokuvassa esiintyvät miehet pukeutuvat ruutupaitoihin ja naiset korostavat talven kylmyyttä suurilla huiveilla. Väreissä suositaan jouluisan punaista ja vihreää.

Elokuvissa on aina myös vähintään yksi luistelukohtaus, mistelinoksa, yhteistä kuusenkoristelua ja herkkukaakaota termoskannussa. Ja hassusti paikkaa vaihtava reki ja punaposkinen joulupukki, jotka luovat taianomaista joulunaikaa. Amerikassa joulukoristeita ripotellaan vielä varmuuden vuoksi se kolmas kerros, että kaikki varmasti muistavat, mitä sesonkia eletään.

Ja jos elokuvassa lähdetään reissuun, niin se tehdään joko pienellä matkalaukulla tai vain käsimatkatavaroin, mutta silti mukaan mahtuu kymmeniä erilaisia kenkiä, laukkuja ja takkeja. Niin monia eri yhdistelmiä laukun sisällöstä ainakin näyttää eri tapaamisiin saavan.

Nämä jouluista tunnelmaa katsojien elämään levittävät teokset eivät ole erityisen oivaltavia, hauskoja tai yllättäviä, mutta ne ovat lämminhenkisiä ja paikoin hyväntuulisia. Ne ovat helppoa katseltavaa esimerkiksi lahjojen paketoinnin tai ruokareseptien etsimisen oheen. Kunhan ei odota niiltä mitään kovin uskottavaa ja todenmukaista, koska ne ovat herttaista joulusatua, jossa viimeistään joulupukki saa asiat järjestymään.

Katja Kaartinen

toimittaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän