Ruoka on Suomessa erilaista ja sauna kuuluu jouluun – Korihaiden tulokasulkomaalaiset viettävät ensimmäistä jouluaan Euroopassa

0
Korihaiden ulkomaalaispelaajat Prince Oduro, Nick Stampley ja Grant Audu viettävät ensimmäistä joulua Euroopassa.

Uudenkaupungin Korihait on rauhoittunut koripalloparketeilta joulun viettoon. Pelaajat ja valmentajat ovat matkustaneet kotipaikkakunnilleen perheidensä luo viettämään tarpeellista taukoa koripallosta.

Ulkomaalaisvahvistuksista Quin Cooper matkusti jouluksi Yhdysvaltoihin, mutta kanadalaiset Grant Audu ja Prince Oduro sekä yhdysvaltalainen Nick Stampleyn viettävät joulun Uudessakaupungissa. Nuorille tulokasvahvistuksille joulu onkin ensimmäinen joulu Euroopassa ja pois kotimaistaan.

Ensimmäinen ero, jonka pelurit ovat huomanneet suomalaisessa joulun vietossa, on ruoka.

– Ruoka on hyvin erilaista, mihin olen tottunut. Sää sentään on aika samanlaista mitä Kanadassa, mutta Nickille sää voi olla isompi sokki, Oduro naurahtaa katsoen samalla Miamista kotoisin olevaa Stampleya.

Audu tarkentaa, että vaikka Pohjois-Amerikassa ruoat ovat erilaisia, niin näkevät he silti suomalaisten jouluruokien kohdalla tietynlaisen juhlallisuuden.

– Joulupöydän sisältö on meillä aika samanlainen mitä se on kiitospäivänä. Siihen kuuluu esimerkiksi kalkkunaa, riisiä, vihanneksia ja maissia, Audu luettelee.

Ensimmäistä jouluaan Euroopassa viettävät pelaajat kertovat, ettei he koe koti-ikävää, vaikka joulu on myös Pohjois-Amerikassa iso perhejuhla. Kämppäkaverit viettävät paljon aikaa yhdessä kentän ulkopuolella, joten se auttaa poistamaan kotikaipuuta.

– Olen kiitollinen, että Grant ja Nick ovat täällä, koska muuten olisi vaikeaa, Oduro myöntää.

Amerikkalaisen ja suomalaisen joulun isoimpana erona lienee jouluaaton ja -päivän ero, sillä täällä lahjat tyypillisesti avataan aattona, kun Amerikassa lahjojen avaaminen aloitetaan vasta joulupäivällä.

– Herään aikaisin aamulla katsomaan sisarusteni lapsia ja yhdessä avaamme lahjat. Sen jälkeen menen isomummoni luo ja syömme paljon kalkkunaa ja juustomakaronia, Stampley kuvailee oman joulupäivänsä rutiinin Yhdysvalloissa.

Audu puolestaan sanoo viettävänsä joulua serkkujensa kanssa tädin ja enon luona. Joskus päivään kuuluu myös kunnon joulujuhlat, jossa tanssitaan ja musiikki raikaa.

– Paljon suklaata ja jälkiruokaa tulee myös syötyä, Audu naurahtaa.

Suomalaisesta joulunvietosta pelureille tulee ruoan lisäksi mieleen saunassa käynti. Vaikka sauna on suomalaisille varsin arkinen rentoutumistapa, yhdistetään se vahvasti jouluaaton perinteisiin.

Suomalaisia jouluruokiakin kolmikko pääsi kokeilemaan edellisenä viikonloppuna, mutta maku ei oikein uponnut pohjoisamerikkalaisille.

– Oli kiva kuitenkin kokeilla jotain uutta, Audu huomauttaa.

Isompia suunnitelmia kolmikolla ei ollut vielä alkuviikolla jouluaaton viettoon muuta kuin yhdessä oloa. Mikäli mahdollista, niin pelaajat yrittävät olla yhteydessä myös perheisiinsä Atlantin toiselle puolelle.

Kysyttäessä, mitä kolmikko haluaisi joululahjaksi, vastaus tuli varsin selkeästi kaikkien suilta.

– Lisää voittoja joukkueelle!