Sähköautoille valmius

0

Uusikaupunki on mukana valtakunnallisessa Canemure-hankkeessa. Hankkeen nimi viittaa hiilineutraaliustavoitteeseen. Nimi on englanninkielinen, koska hankkeelle on haettu EU-rahoitusta.

Hanketta käytännössä pyörittää Ukipolis Oy. Ukipolis kysyi kaikkien Vakka-Suomen kuntien halukkuutta osallistua hankkeeseen, mutta vain Uusikaupunki lähti mukaan. On sinänsä kummallista, ettei hanke muita kuntia kiinnostanut, kun hankkeen tavoitteena on tavoitteena edistää sähkö- ja biokaasuautojen käyttöönottoa. Kunnissa liikenteen muutokseen pitää joka tapauksessa varautua.

Hankkeessa on jo selvitetty, miten taloyhtiöt ovat Uudessakaupungissa varautuneet sähköautoilun lisääntymiseen. Kaupungissa on vasta muutama taloyhtiö, jonka pihasta löytyy sähköauton latauspiste. Joka toisessa taloyhtiössä käydään kuitenkin aktiivista keskustelua hankinnasta. 25 prosenttia taloyhtiöistä on jo teettänyt sähköverkon kartoituksen, riittääkö kapasiteetti sähköautojen latauspisteille.

Sähköautoihin siirtymisessä on kana ja muna -ongelma. Ilman kanaa ei voi olla munaa, eikä ilman munaa kanaa. Autoilijat eivät halua hankkia sähköautoa ennen kuin latauspisteitä on riittävän tiuhaan. Latauspisteitä taas halutaan perustaa vasta, kun niille on tarve. Canemure-hankkeen hienous onkin siinä, että asiassa edetään suunnitelmallisesti. Kun autoilijat tietävät, minkälaista latausverkostoa suunnitellaan ja missä tahdissa, on helpompi harkita myös oman auton vaihtoa.

Taloyhtiöissä on otettava huomioon, että sähköautojen latauspisteet vaikuttavat myös asuntokauppaan. Sähköauton omistaja tuskin ostaa asuntoa taloyhtiöstä, jonka paikoitusalueella ei ole edes valmiutta latauspisteelle.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän