Sähkökatkot eivät sulje päiväkoteja ja kouluja – Opetus jatkuu patterilamppujen ja varavirtalähteiden varassa

0
Oppilaat testaavat, miltä tuntuisi pelata pingistä sähkökatkon aikana. Hyvin sujuu, kun rehtori Jukka Silvola näyttää taskulampulla valoa. Opetustoimenjohtaja Arja Kitola vakuuttaa, että opetustyö onnistuu sähkökatkostenkin aikana.

Naps, Uudenkaupungin yhtenäiskoulun rehtori Jukka Silvola sammuttaa valot Pohitullin koulun käytävältä. Pojat jatkavat pingispeliään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Koulussa on harjoiteltu niitä tilanteita, kun sähkökatkos sammuttaa valot ja sähkölaitteet. On keskipäivä ja ikkunasta tulee sisään valoa. Rehtori testaa, kuinka paljon taskulamppu antaa lisävaloa pingispöydälle. Valaistus riittää hyvin pelaamiseen.

Opetustoimenjohtaja Arja Kitola seuraa sivusta testiä. Hän on vakuuttunut, että sähkökatkot eivät ratkaisevasti haittaa päiväkotien ja koulujen toimintaa. Suunnitellut sähkökatkot ajoittuisivat todennäköisesti aamuaikoihin, kun sähkön tarve on valtakunnallisesti suurimmillaan.

– Suurin riski on koulumatkalla. Jos katuvalot sammuvat ja on pimeää, toivottavasti lapsilla on heijastimia riittävästi. Koulumatkat ovat vanhempien vastuulla, Kitola muistuttaa.

Kouluissa ja päiväkodeissa on varauduttu sähkökatkoksiin opetushallituksen edellyttämällä tavalla. Varautumissuunnittelua on tehty syyskuusta alkaen.

– Olemme hankkineet muun muassa tällaisia patteritaskulamppuja, joissa on kirkas valo sekä lisäksi punainen valo, jota voimme käyttää kokoontumisten merkkivalona, rehtori Silvola esittelee taskulamppua, jonka kyljessä lukee komeasti Wintteri.

Lisäksi kouluille ja päiväkoteihin on hankittu patterikäyttöisiä lyhtyjä, joilla saadaan tiloihin yleisvaloa. Aitoja kynttilöitä ei käytetä paloturvallisuusriskin vuoksi.

Kouluissa käytetään opetuksessa tietokoneita, mutta ei niiden käytössäkään mitään ongelmaa ole.

– Oppilaita on neuvottu lataamaan tabletit täyteen koulupäiviä varten. Näin tabletilla pystyy työskentelemään 12 tuntia, Silvola sanoo. Myös kynät ja vihot voidaan ottaa käyttöön.

Opettajanhuoneessa on koko ajan latauksessa viisi tietokonetta, jotka ovat sähkökatkosten aikana hallinnon käytössä. Lisäksi koululla on varavirtalähde, jonka avulla esimerkiksi kuulutusjärjestelmä on koululla koko ajan käytössä.

– Moduuleihin olemme hankkineet metsästyskäyttöön tarkoitetut vhf-puhelimet, joilla voi pitää yhteyttä., Silvola kertoo.

Sähkökatkosten aiheuttamia häiriötilanteita on harjoiteltu kouluissa ja oppilaiden opetus pystytään järjestämään hyvin. Kitola sanoo, että hän ei pidä lainkaan pahana, jos opetusmetodit hiukan muuttuvat häiriötilanteen aikana.

– Olen joskus itse opettajana aloittanut päivän lukemalla lapsille led-kynttilän valossa tarinaa. Se on tuonut levollisuutta luokkaan.

Koulupihan välituntivalvontaankin on tehty suunnitelma, miten valvontaa lisätään ja mihin valvojat sijoittuvat.

– Meillä on käyty näitä suunnitelmia läpi syksyn aikana. Olemme saaneet opetushallituksen ohjeistukset, joita olemme käsitelleet kaupungin johtoryhmässä, varhaiskasvatuksessa ja rehtoriryhmässä. Koulujen ja päiväkotien henkilöstöllä on tieto siitä, miten toimitaan, Kitola vakuuttaa.

Silvola kertoo, että samalla on tullut käytyä läpi kriisinhallintajärjestelmää.

– Jos joku opettajista on poissa, kaikki tietävät, kuka tulee hänen tilalleen.

Silvola arvelee, että oppilaista kahden tunnin sähkökatko koulussa voisi olla jopa eksoottinen kokemus.

– Kun Wintterin työmaa alkoi, työmaasähköt olivat poissa 20 minuuttia. Sitä pidempiä sähkökatkoja meillä ei ole ollut, hän naurahtaa.

Varhaiskasvatuksen puolella toimitaan koulujen tapaan. Arja Kitola sanoo, että eniten suunnitelmallisuutta on vaatinut Myllymäen päiväkoti, joka on avoinna 24/7.

– Siellä olemme tarkkaan miettineet, miten lapset voivat olla esimerkiksi pihalla, jos on pimeää.

Kitola toivoo, että vanhemmat huomioivat myös lasten pukeutumisessa mahdolliset sähkökatkot.

– Pyydämme varautumaan näihin tilanteisiin lämpimin vaattein.

Ruokailuun voi tulla muutoksia

Teija Uitto

Kahden tunnin sähkökatkos aiheuttaisi suurimmat muutokset kouluissa ja päiväkodeissa ruokailuun.

– Ruokatunnin ajankohta saattaa muuttua. Toimimme yhteistyössä ruokapalveluiden kanssa siten, että oppilaat saavat lämmintä ruokaa, mikäli se suinkin on mahdollista, opetustoimenjohtaja Arja Kitola kertoo.

Mikäli sähkökatko ajoittuu niin, ettei lämmintä ruokaa pystytä tarjoamaan, päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan hedelmäsalaattia, välipalakeksejä, näkkileipää, hedelmiä, marja- ja hedelmäkeittoja, muroja, korppuja ja muita ruoka-aineita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä tai lämmitystä. Kitola korostaa, että erityisruokavaliot otetaan huomioon myös näissä tilanteissa.

Silvola kertoo, että diabeetikoita varten kouluilla on varattuna myös välipalaa, jos ruokailun ajankohtaa joudutaan siirtämään.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän