Siiv laajeni Laitilaan ja Uuteenkaupunkiin– Yritys tarjoaa siivouskeikkatyötä ukrainalaisille

0
Olha V lähti Suomeen Odessasta, kun hänen kotikaupunkiaan pommitettiin ja hän menetti työpaikkansa juristina. Olha haluaa pysyä kiinni työelämässä suomen kielen opiskelun lisäksi. – Tällä tavalla tapaan oikeita suomalaisia, hän kiittelee.

Siivouspalveluita tarjoava Siiv Oy on käynnistänyt toimintaansa Laitilassa ja Uudessakaupungissa. Yrityksen ideana on tarjota keikkatyötä sotaa paenneille ukrainalaisille.

Toimitusjohtaja Lasse Oz avaa videoyhteyden haastattelua varten autossaan Hämeenlinnassa, jossa yritys toimii Vakka-Suomen, pääkaupunkiseudun ja Turun seudun lisäksi.

– Ajatus lähti siitä, että lähdin alkuvuodesta edellisestä työpaikasta ja mietin, mitä tekisin elämän kanssa. Alkoi sota. Huomasin, että Suomeen on tullut paljon ukrainalaisia, joilla ei ole kielitaitoa, mutta kova halu tehdä töitä, Oz kertoo.

Alkuperäisenä yritysideana oli, että siivouksen välitys toimii automaattisesti, isommissa kaupungeissa ravintolaruokaa lähettien avulla kuljettavan Woltin tavoin.

– Toteutus ei ole kuitenkaan lähtenyt niin automaattiseksi, Oz kuitenkin lisää.

Ideana on, että siivooja merkitsee kalenteriin työlle sopivat ajat, joihin siivoukset sovitetaan.

– Moni opiskelee puoliaikaisesti ja sen jälkeen heillä on vapaa-aikaa.

Lasse Oz kertoo Siivin haluavan tuoda ukrainalaiset hyödylliseksi osaksi yhteiskuntaa. Siivoamisesta maksetaan toimitusjohtajan mukaan minimipalkkaa korkeampi hinta.

– Tällä hetkellä rekrytoimme ukrainalaisia käytännön syistä. Emme pysty tarjoamaan riittävästi kieliä kaikille turvapaikanhakijoille.

Yrityksen palkkalistoilla on yksi henkilö Uudestakaupungista ja yksi Laitilasta. Työhakemuksia Siiv on saanut ukrainalaisilta runsaasti.

– Meille on tullut reilusti yli 200 hakemusta. Ei meillä ole kuitenkaan niin paljon asiakkaita, että pystyisimme kaikki työllistämään.

Oz kuvailee yritystoiminnan alkua kiviseksi tieksi. Yritys perustettiin kesällä, mutta itse toiminta alkoi vasta viime kuussa. Lasse Ozin mukaan yrityksen perustaminen ei ole Suomessa helppoa, lisäksi aikaa on mennyt siivoojien ja asiakkaiden hankintaan. Nyt tavoitteena on laajentaa asiakaskuntaa nykyisillä toiminta-alueilla.

– Emme ole vielä kovin tunnettuja.

Kun haasteena on kielimuuri, niin myös keikkatyöntekijän perehdytys on vaikeampaa.

– Olemme käyneet läpi hygienia- ja muut perusasiat, miten Suomessa toimitaan.

Asiakkaan ja keikkasiivoojan välisessä kommunikaatiossa ei ole Ozin mukaan ollut suuria ongelmia. Yksi työkalu kielimuurin ylittämiseen on lappu, jossa on alaan liittyvää sanastoa ukrainaksi ja suomeksi.

– Monet käyttävät älykännykän käännösohjelmia, mutta meillä on myös yksi ihminen, jolle voi tarvittaessa soittaa ja hän kääntää.

Ukrainalaisten ja suomalaisten siivousmenetelmissä ei ole Ozin mukaan juurikaan eroa. Niin koti- kuin yrityssiivouksissa Siivin keikkatyöntekijät käyttävät pääsääntöisesti asiakkaan omia pesuaineita ja -välineitä.

– Ehkä joskus haaste on siinä, että ukrainalaiset miettivät, mikä aine sopii mihinkin. Suomessa joka paikkaan on oma aineensa, esimerkiksi parketin pesuun on oma aine. Ukrainalaiset ovat tottuneet, että yksi aine sopii kaikkeen.

Iida Kauppi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän