Sotaorvon itsenäisyyspäiväntervehdys

0

Itsenäisyyspäivätervehdys sotaorvolta! Ukrainan kansa sydämessämme!

Suomessa on vielä sota-aikana eläneitä: sotaveteraaneja ja kotirintamalla olleita naisia sekä sotaleskiä ja sotaorpoja. Suuri kiitos heille kaikille ja myös kaatuneille, sotasankareille! Heidän ansiostaan saamme elää vapaassa isänmaassa.

Suomalaiset kärsivät viime sodissa sanoinkuvaamattomasti monikymmenkertaista vihollista vastaan puolustautuessa, apua ei juuri tullut ulkovalloilta. Suomi joutui luovuttamaan suuria alueita Neuvostoliitolle.

Sadattuhannet karjalaiset ja lukemattomat muut suomalaiset menettivät kotinsa ja Suomi joutui asuttamaan n. 400 000 karjalaista eri puolille maatamme. Talvisodassa ja jatkosodassa menetti henkensä noin 90 000 sotilasta.

Monet heistä olivat perheellisiä, sotaleskien määrä oli n. 30 000 ja noin 55 000 lasta jäi sotaorvoksi (myös allekirjoittanut). Sotilaiden lisäksi ihmiset, kotirintamalla naiset, lapset ja vanhukset kestivät yli neljä vuotta sota-aikaa ja vielä päälle suuren jälleenrakentamisen ajan sekä käsittämättömät sotakorvaukset.

Nämä ovat monelle tuttuja lukuja ja asioita, mutta ne koskettavat aina vuosi vuoden jälkeen sotaveteraanien lisäksi meitä omaisia ja kaikkia suomalaisia.

Reijo Virtanen

Ilman miestä, jonka jalka on nyt puuta,

Olis’ arkipäivä kuudes joulukuuta.

Ilman teitä, selvinneitä jostain sieltä, puhuisimme nyt vierasta kieltä.

Ilman heitä, joiden ristit ovat puuta, Olis’ arkipäivä kuudes joulukuuta.

Sanat: Pertti Mäenpää, sävel: Veli-Pekka Lintula, sovittaneet: Petri Kokko ja Raine Ampuja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän