Toive tulevaisuudelle

0

Vuosi 2022 on ollut monella tapaa poikkeuksellinen ja maailmaa mullistava. Keväällä 2022 kahden vuoden koronapandemian jälkeen koko maailman silmät avautuivat naapurimaamme Venäjän aloittaessa hyökkäyssodan Ukrainassa. Maailma on pysyvästi muuttunut ja joudumme luottamushenkilöinä miettimään tämän muuttuneen toimintaympäristön vaikutuksia myös täällä Uudessakaupungissa.

Emme osaa ennustaa tulevaa. Voimme ainoastaan luoda erilaisia skenaarioita, miltä maailma tulee seuraavan viiden vuoden aikana näyttämään. Tämän vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa käsittelimme suunnitelmakauden 2023–2025 talousarviota, jonka ympärillä pyörinyt keskustelu on keskittynyt miltei pelkästään yhden palvelun määrärahojen ympärille.

Ymmärrettävästi tämä palvelu herättää kuntalaisissa monenlaisia tunteita, mutta on valitettavaa, että se vei kaiken huomion itse talousarviosta, kaupunkimme strategisista tavoitteista ja mikä tärkeintä tulevaisuudesta. Meidän tulee kehittää päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja tästä yksi konkreettinen esimerkki onkin ryhmämme aloitteesta talousarvioon lisätty vuosikellon käyttöönotto toiminnan suunnittelussa.

Lisäksi meidän tulee kiinnittää huomiomme kaupungin kiinteistömassaan sekä tiivistää kaupungin tilojen käyttöä. Ryhmämme keskeisin huolenaihe on vuosille 2024–2025 suunnitellut kiinteistö- ja tuloverojen korotukset, jotka vaikuttavat suoraan kaupungin veto- ja pito-voimaan. Kokoomus-ryhmä tulee tekemään kaikkensa, jotta meidän ei tarvitsisi näitä veronkorotuksia toteuttaa.

Päätöksenteon läpinäkyvyyden ja priorisoinnin lisäksi, meillä on vielä tekemistä sen suhteen, miten toteutamme meidän yhdessä määrittelemiämme arvoja: yhteisöllisyyttä, rohkeutta, luottamusta ja vastuullisuutta. Me luottamushenkilöt edustamme eri puolueita, ja tuskin yhdessäkään ryhmässä ollaan kaikesta samaa mieltä, puhumattakaan, että olisimme aina samaa mieltä eri ryhmien välillä.

Olimme sitten asioista mitä mieltä tahansa, meidän tulisi muistaa jokaisessa keskustelussa ja asiassa se, että olemme kaikki ihan tavallisia ihmisiä. Ihmisiä, jotka saattavat pitää erilaisia asioita tärkeinä ja jotka saattavat olla toistensa kanssa eri mieltä. Samalla kuitenkin olemme ihmisiä, joita tulisi kohdella arvostavasti ja kunnioittaen siitäkin huolimatta, mitä puoluetta tai aatetta edustamme. Emme ole toistemme vihamiehiä, vaan meidän tulisi tässä muuttuneessa maailmantilanteessa työskennellä entistä vahvemmin yhteisten tavoitteiden eteen.

Näin joulun alla on lupa esittää toiveita tulevalle vuodelle. Kohdellaan toisiamme kunnioittavasti ja ollaan ihmisiä toisillemme, vaikka olisimmekin asioista eri mieltä. Kuunnellaan toisiamme, keskitytään ennemmin tulevaisuuteen kuin menneisyyteen ja tehdään yhteistyötä yli puoluerajojen. Ryhmämme haluaa toivottaa jokaiselle inhimillistä ja rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta.

Laura Kontu

Kokoomuksen

valtuustoryhmän puheenjohtaja