Ugin poliisiaseman toimintaan muutosta–Vaativien rikosasioiden esitutkinta keskitetään isoihin yksiköihin

0
Kesällä paikallispoliisi voisi tehdä enemmän partiointia ulkona, kun taas talvella se voisi painottaa enemmän rikostorjunnan tehtäviä.

Lounais-Suomen poliisilaitos kehittää poliisin toimintaa. Muutoksilla tavoitellaan joustavuutta paikallispoliisiasemien arkeen.

Kehitystyön tavoitteena on, että jatkossa Uudenkaupungin, Kankaanpään, Kokemäen ja Loimaan poliisiasemilla kaikki poliisit tekevät sekä valvonnan että rikostorjunnan töitä. Tähän mennessä osa poliiseista on ollut kenttäpartioissa, osa tutkinnassa.

– Muutos mahdollistaa sen, että poliisiasemilla voidaan jatkossa tehdä valvonnan ja rikostorjunnan osalta erilaisia painotuksia kulloisenkin tilanteen ja vuodenajan mukaan, sanoo ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Käytännössä se mahdollisesti tarkoittaa, että kesällä paikallispoliisi voisi tehdä enemmän valvontaa eli partiointia ulkona, kun taas talvella se voisi painottaa enemmän rikostorjunnan tehtäviä.

Sundqvistin mukaan jatkossa myös ennalta estävää valvontaa pystytään tarvittaessa lisäämään pienempien poliisiasemien alueilla. Hälytystehtävät hoidetaan kuten tähänkin asti.

– Nyt kehitettävillä toimilla halutaan samalla varmistaa pienten poliisiasemien pysyvyys ja elinvoimaisuus myös tulevaisuudessa. Monipuolinen työnkuva voi toimia houkuttimena esimerkiksi nuorille ja uusille poliiseille hakeutua pienemmille poliisiasemille töihin, perustelee apulaispoliisipäällikkö Maria Hoikkala.

Uudistusta on työstetty syksystä 2021 lähtien, ja se on edellyttänyt paljon suunnittelua ja paikallista valmistelua. Uuteen toimintatapaan siirrytään alkukevään 2023 aikana. Ensimmäisessä vaiheessa kyse on kokeilujaksosta, joka ulottuu vuoden 2024 loppuun.

Muutokset eivät vaikuta kansalaisille tarjottaviin poliisin palveluihin.

Kunkin alueen päivittäiset, niin sanotut tavanomaiset, rikokset tutkitaan jatkossakin alueen omalla poliisiasemalla. Samalla kaikkein vaativimpien rikosasioiden esitutkinta siirretään isompien yksiköiden hoidettavaksi.

– Menettelyllä pyritään turvaamaan vaativien rikosasioiden laadukasta selvittämistä, kun ne ohjataan sinne, missä on jo valmiiksi vaadittavaa erityisosaamista, rutiinia ja vaativan tutkinnan alkuvaiheen edellyttämää resurssia, sanoo rikosylikomisario Taina Holstila.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän