Ugissa kiinnostusta sähköautoiluun – Joka toisessa taloyhtiössä puhuttu sähköautojen latauspisteiden hankinnasta

0
Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén ja Ukipoliksen toimitusjohtaja Katariina Torvinen toivovat, että taloyhtiöt ja myös yritykset hankkivat sähköautojen latauspisteitä. Kaupunki on sijoittanut yhden pikalatauspisteen torin laidalle.

Sähköautojen latauspisteiden hankintaa mietitään tällä hetkellä useassa Uudenkaupungin taloyhtiössä. Noin joka toisessa taloyhtiöissä on käyty aktiivista keskustelua sähköautoilusta ja latauspisteiden hankinnasta. 25 prosenttia taloyhtiöistä on jo teettänyt jopa katselmoinnin, jossa kartoitetaan sähköverkon kapasiteetti, riittääkö se sähköautojen latauspisteille.

Taloyhtiöiden sähköautoihin varautumistilanne selviää kyselystä, jonka Ukipolis toteutti syys-lokakuussa yhteistyössä Lounaisrannikon OP Isännöinti Oy:n sekä Isännöinti Warma Oy:n kanssa.

Kysely lähetettiin 156 taloyhtiölle, joista 81:n taloyhtiön edustaja vastasi kyselyyn.

– Vastausprosentti oli 52 eli melko hyvä. Kysely on suuntaa-antava, projekti-insinööri Sami Malmberg Ukipoliksesta toteaa.

Vastanneista taloyhtiöistä 96 prosentilla oli asukkaille autopaikka sekä lämmitystolppa. Malmbergin mukaan näillä yhtiöillä on hyvä lähtökohta suunnitella sähköautojen latauspisteitä, kun pysäköintialueilla on jo sähkö.

Taloyhtiöillä on mahdollisuus hakea tukea latauspisteiden hankintaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA). Kyselyyn vastanneista taloyhtiöiden edustajista 70 prosenttia tiesi tästä mahdollisuudesta. Malmberg kertoo, että edellytyksenä tuelle on, että taloyhtiö rakentaa vähintään viisi latausvalmista autopaikkaa tai jos hakijalla on alle viisi autopaikkaa, on latausvalmius rakennettava kaikille autopaikoille.

Taloyhtiöille tehty kysely on osa Ukipoliksen Canemure-hanketta, jonka tavoitteena on edistää sähkö- ja biokaasuautojen käyttöönottoa. Hanke on alkanut tämän vuoden alussa ja jatkuu vuoden 2024 lokakuun loppuun. 3-vuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on 214 000 euroa. Hankkeeseen on haettu EU-rahoitusta. Lisäksi Uudenkaupungin kaupunki osallistuu hankkeeseen 110 000 euron omarahoitusosuudella.

Ukipoliksen toimitusjohtaja Katariina Torvinen kertoo, että hankkeeseen pyydettiin mukaan myös muita Vakka-Suomen kuntia, mutta vain Uusikaupunki lähti mukaan.

Hankkeen aikana kartoitetaan taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin tarpeet sähköautojen latauspisteille sekä biokaasutankkausasemille. Hankkeessa selvitellään myös kustannustehokkaat keinot hankinnoille.

Hankekokeiluun haetaan nyt mukaan taloyhtiöitä, joita sähköautojen latauspisteet kiinnostavat.

– Me voimme olla työrukkasena selvittämässä, missä järjestyksessä asiat kannattaa hoitaa, jotta taloyhtiö saa latauspisteille myös ARAn rahoitusta, Torvinen lupaa.

– Meidän roolina on rakentaa tästä asiasta tietopankkia taloyhtiöille ja yrityksille.

Fakta


Tavoitteena 600 sähköautoa


Suomessa on asetettu tavoitteeksi 250 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Se on noin 8,4 prosenttia rekisterissä olevien henkilöautojen määrästä.

Vakka-Suomessa tavoite on 600 sähköautoa.

Kun suurin osa autojen latauksista tapahtuu kotona tai työpaikoilla, tarvitaan asuinkiinteistöihin sekä yrityskiinteistöihin lisää latauspisteitä.

Yleisiä latauspisteitä tulossa lisää

Teija Uitto

Uudenkaupungin kaupunki on hankkinut yhden yleisessä käytössä olevan sähköauton latauspisteen torin laidalle.

Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo, että kaupunki mahdollistaa myös muille toimijoille yleisten latauspisteiden perustamisen. Kaupungin tiedossa on kolme tahoa, jotka suunnittelevat yleisiä latauspisteitä Uuteenkaupunkiin. Tästä syystä tekninen lautakunta on jo varannut paikan 13 latauspisteelle, joista kuusi olisi peruslatauspisteitä ja seitsemän pikalatauspisteitä.

Latauspisteitä voi perustaa näihin paikkoihin: Alinenkatu, Telmarinin edusta, jäähallin p-alue, Kasarminlahdentien uusi p-alue, Kulttuurikeskus Crusellin p-alue, linja-autoaseman p-alue, Mörnenkadun p-alue, Pakkahuoneen torin p-alue, Rauhankadun vinopysäköintipaikat kirjaston edessä, Santtion leirintäalue, Sorvakon rantatien sisäänajotie, tori, Wintterin tuleva p-alue, Vuorikadun vinopysäköintipaikat.

Sähköautojen latauspisteitä on jo valmiina kauppojen parkkialueilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän