Uudet saattohoitohuoneet käyttöön lähisairaalassa – Kodinomaisuus ja viihtyisyys tärkeitä elementtejä

0
Saattohoitohuoneisiin on luotu kodinomaista tunnelmaa huonekaluilla, sisustustauluilla ja tekstiileillä. Myös kahvinkeitintä ja pikkujääkaappia on toivottu.

Uudenkaupungin lähisairaalan vuodeosastolle on avattu kaksi uutta saattohoitohuonetta. Osastolla on yleensä pitkää kuntoutusta tai saattohoitoa vaativia potilaita. Yhä useampi kuolettavasti sairastunut haluaa olla menehtymisen hetkellä kotona tai kodinomaisissa oloissa ja tähän toiveeseen U-sotessa on pyritty vastaamaan.

– Remontoimme kaksi eri kokoista huonetta saattohoitohuoneiksi. Toisesta tehtiin vihreä- ja toisesta sinisävyinen. Huoneisiin tuotiin huonekaluja ja tekstiileitä sekä jääkaappi ja kahvinkeitin, osastonhoitaja Kirsi Elo sanoo.

Elon mukaan remontteja tehtiin pitkään ja hartaasti, eikä kaikki mennyt ihan suunnitelmien mukaan.
– Olemme kuitenkin lopputulokseen tyytyväisiä. Saimme paikallisilta yrityksiltä lahjoituksina viherkasveja ja sisustustuotteita, Elo listaa.

Saattohuoneiden suunnittelu oli osa sairaanhoitaja Katja Järvisen palliatiivisen asiantuntijan erikoistumiskoulutusta. Hän teki lopputyönään suunnitelmat, jotka toteutettiin yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kiinteistöyksikön kanssa.
– Tein suunnittelua varten paljon tutkimustyötä ja selvitin esimerkiksi sen, kuinka huoneiden ikkunoiden ilmansuunnat vaikuttavat värivalintoihin. Kodinomaisuutta lisättiin tuomalla huoneisiin esimerkiksi hyllyjä, joihin potilaat saattavat tuoda omia tavaroitaan, Järvinen lisää.

Saattohoitopotilaiden määrä vaihtelee vuodeosastolla. Viime syksynä potilaita oli samaan aikaan neljä, mutta yleensä kaksi tätä käyttöä varten suunniteltua huonetta riittää. Tällä hetkellä molemmat remontoidut huoneet ovat käytössä ja osaston muista potilashuoneista saadaan tarvittaessa muunnettua myös saattohoitoon soveltuvat tilat.
– Tiloja saadaan aina järjestettyä lisää, mutta kivunhoito ja armollinen kuolema ovat meille aina se pääasia. Se on meiltä sitä kaikkein arvokkainta, mitä pystymme tarjoamaan, palliatiiviseen hoitoon erikoistuva sairaanhoitaja Marika Häggström lisää.

Uudenkaupungin lähisairaalan osastonlääkäri Jyrki Vihe kertoo, että monelle kuolevan omaiselle on tärkeää, että he pääsevät halutessaan osallistumaan hoitotoimenpiteisiin tai olemaan omaisen lähellä viimeisten hetkien tullessa, siksi saattohoitohuoneissa on oltava myös tilaa omaisten yöpymiseen.
– On tärkeää, ettei kuolevaa henkilöä turhaan kuljetella viimeisinä elinpäivinä eri yksiköiden välillä. Potilaiden kanssa onkin käyty jo hyvissä ajoin läpi se, missä hän haluaisi kuolla, jos olosuhteisiin on mahdollista vaikuttaa, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyyden suorittanut Vihe korostaa.

Saattohoitohuoneisiin on kaivattu tiloja vierassängyille sekä pieniä jääkaappeja ja kahvinkeittimiä. Myös parempia suihkumahdollisuuksia on toivottu.
– Saattohoito on ollut vuosikausia ajankohtainen asia ja sitä on pitkään yritetty saada järjestymään Uudessakaupungissa. Monelle on tärkeää, että saattohoitoa voidaan nyt tehdä omalla paikkakunnalla, eikä potilaiden tai omaisten tarvitse lähteä Turkuun asti, kodinkoneet saattohoitohuoneisiin lahjoittaneen Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen Vakka-Suomen osaston Esko Tähtinen kertoo.

U-sotella oma palliatiivinen poliklinikka

Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa ja on sen viimeinen vaihe. Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan kuolemaa lähestyvän potilaan ja heidän läheistensä kärsimystä lievittävää hoitoa.

Uudenkaupungin lähisairaalan osasto ykkösellä toimii U-soten palliatiivinen poliklinikka, joka on avattu maaliskuussa.
– U-soten palliatiivisen poliklinikan vastaanotto toimii keskiviikkoisin ja torstaisin. Potilasmäärä on 20–30 ja potilaiden sairauksien kirjo on laaja. Potilailla voi olla erilaisia syöpiä, eteneviä lihasrappeumatauteja, keuhkofibroosia tai vaikkapa sydämen vajaatoimintaa, kertoo osaston sairaanhoitaja Marika Häggström.

Poliklinikalla työskentelee palliatiiviseen hoitoon erikoistunut lääkäri sekä palliatiivisen hoidon asiantuntijasairaanhoitaja ja kolme palliatiiviseen hoitoon erikoistunutta sairaanhoitajaa.
– Palliatiivisen poliklinikan potilas voi olla joko kotihoidossa, kotisairaalan asiakkaana tai meillä täällä vuodeosastolla. Teemme yhteistyötä fysioterapeutin, sosiaaliohjaajan, puheterapeutin, toimintaterapeutin sekä mielenterveys- ja päihdeyksikön kanssa, Häggström lisää.

Häggström kuvailee palliatiivisen poliklinikan toimintaa ihmislähtöiseksi ja perhekeskeisyyttä korostavaksi. Se toteutuu myös osaston potilaiden omaisten jälkihoidossa.
– Soitamme vainajan läheiselle kuukauden kuluttua kuolemasta. Tämä on osoittautunut tärkeäksi soitoksi monelle. Toisilla asiat ovat tukiverkostoineen kunnossa, mutta toisille olemme järjestäneet apua ja soittaneet myöhemmin vielä tukisoittoja, Häggström kertoo.

Kaupungissa toimii myös kotisairaala, joka mahdollistaa potilaiden kotihoidon viimeiseen saakka. Näin tehdään, mikäli potilas niin itse toivoo.
– Kaupungissa on tehty jo pitkään kotisairaalatoimintaa. Kotisairaalan työntekijät voivat tehdä saattohoitoa potilaan kotona ja tarjota helpotusta esimerkiksi kipupumpun avulla. Heti hoitosuhteen alussa on tärkeä tarkkailla myös omaisia, että pystyvätkö he osallistumaan ja olemaan mukana hoidossa, kotisairaalan sairaanhoitaja Riikka Arola sanoo.

Monelle saattohoidettavalle potilaalle on tärkeää, että kotona käyvä sairaanhoitaja on joku tutuiksi käyneistä ammattilaisista.
– Samat hoitajat ovat vastassa myös silloin, jos potilas haluaakin siirtyä osastohoitoon, Arola sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän