Vähävaraisten jouluruokailu voi olla monelle ainoa tilaisuus syödä jouluruokaa

0
Diakoniatyöntekijä Sonja Sarametsä, vastaava emäntä Asta Palola ja Pyhämaasta lukuisia kertoja vapaaehtoiseksi saapunut Anneli Laurila odottivat ruokailijoita seurakuntakeskuksessa.

Uudenkaupungin seurakunta järjesti torstaina vähävaraisten jouluruokailun, johon oli ilmoittautunut yli sata ruokailijaa.

– Ilmoittautuminen oli, mutta kenenkään varallisuutta ei kysytä. Kaikki ilmoittautuneet otetaan vastaan, diakoniatyöntekijä Sonja Sarametsä kertoo.

Viime vuonna ruokailijoita oli 66.

– Se kertoo ajoista, mitä elämme. Se näkyy myös lisääntyneissä ruokajonoissa, vastaava diakoniatyöntekijä Maarit Eresmaa sanoo.

Ruokailu toteutettiin kahdessa erässä. Halukkaat saivat mennä ensin Uuteen kirkkoon kuulemaan kauneimpia joululauluja, kun samaan aikaan ensimmäinen ryhmä ruokaili.

Kauneimmat joululaulut väliin jättäneelle ryhmälle diakoniatyöntekijät Sonja Sarametsä ja Elise Heinonen pitivät ennen ruokailua lyhyen hengellisen osuuden, johon sisältyi myös joululauluja.

– Saadaan joulun sanomaa heille tällaisessa joulupaketissa. On paljon ihmisiä, joille tämä on ainoa jouluhetki, se on tärkeää, kirkossa joululaulutapahtuman juontanut Eresmaa kuvailee.

Jouluruoka kuuluu monen perinteisiin, mutta kaikilla ei ole varaa kattaa pöytää edes kerran vuodessa.

– Tämä voi olla monelle ainoa kunnon jouluruokailu. Kun rahat ovat vähissä ja hinnat ovat nousseet, ei voi miettiä, että otetaanko tota tai tota sorttia, Sarametsä kuvailee ja korostaa myös ruokailun sosiaalista puolta.

Seurakunnan keittiössä on vastaavan emännän Asta Palolan johdolla valmistettu perinteistä jouluruokaa, kuten laatikoita.

– Erilaisia salaatteja, rosollia, kuten täällä pitää olla, Waldorfin salaattia, sienisalaattia, savukalasalaattia, Palola luettelee.

Lapsiakin on muistettu, on lihapullia, porkkanaraastetta ja raejuustoa, kaikki kun eivät tykkään laatikoista. Ateria kruunataan joulutorttukahveilla.

Joulukinkku tuli valmiina ravintola Kirstasta, joka osallistui samalla tavalla vähävaraisten jouluruokailuun jo viime vuonna. Ennen koronaa seurakunnalla ja Kirstalla oli omat jouluperinteensä.

– Kirstalta tuli aloite, että voisimme tehdä yhdessä. Olemme hyvin kiitollisia heille, että on yhdessä tekemisen meininkiä, Eresmaa kiittelee.

Keittiöhenkilökunnan työtä valmis, siivutettu kinkku myös helpotti, sillä seurakunnan keittiössä viikko on ollut kiireinen. Itsenäisyyspäivää seurasi Kalannissa vanhemman väen joulujuhla ja ruokailu keskiviikkona.

Vähävaraisille on tarjoiltu jouluruokaa seurakuntakeskuksessa jo lähes kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisenä koronavuonna ruokailu jäi väliin, mutta perinne aloitettiin jälleen vuosi sitten.

Sarametsä ja Palola kertovat, että hävikkiruoan tarjoilu seurakuntakeskuksessa on lisännyt jouluruokailun suosiota. Monet ovat ilmoittautuneet sen yhteydessä. Hävikkiruoan jaon suosio on kasvanut jatkuvasti, parhaimmillaan ruokaa on hakenut 27 ihmistä.

Diakoniatyön ohella vähävaraisten jouluruokailutapahtumaan ovat osallistuneet seurakunnan lapsityöntekijät, jotka paketoivat pieniä lahjoja lapsille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän