Verkkoyhtiöllä suunnitelmat sähköpulan osalta

0

Sähköverkkojohtaja Juho Jussila Vakka-Suomen Voimasta kertoo että todennnäköisyys on kasvanut sille että sähkön saantia on rajoitettava tämän talven aikana.

– Paljon on tietysti kiinni tulevien kuukausien säästä. Tuleeko koko maahan pitkiä, tuulettomia pakkasjaksoja, vai pysyykö sää tuulisena, mutta lauhana, muistutti Jussila.

Kova pakkanen lisää sähköenergian kulutusta ja tuulettomuus on suoraan kytköksissä tuulisähköntuotantoon.

– Myös se vaikuttaa milloin Olkiluoto 3 sähköntuotanto alkaa ja miten saamme ostettua sähköä Ruotsista ja Norjasta. Olemme kuitenkin nyt paljon tuontisähkön varassa, totesi Jussila.

Mikäli näyttää siltä, että Suomi on joutumassa tilanteeseen, missä sähköä kulutetaan enemmän kuin tuotetaan tai tuodaan, niin kantaverkkoyhtiö Fingrid ryhtyy toimiin.

– Tässä tilanteessa sähkönkulutusta on rajoitettava ettei koko maan sähköjärjestelmä kaadu. Määräyksen sähkönjakelun keskeytyksistä antaa meille verkkoyhtiöille siis Fingrid. Itse emme kyseistä päätöstä tee, selvensi Jussila.

Vakka-Suomen Voima vastaa sähkönjakeluverkosta Uudenkaupungin alueella, Lokalahtea lukuun ottamatta. Lokalahdella sähköverkosta vastaa Caruna.

– Meillä on olemassa suunnitelmat siitä miten sähkönjakelua tullaan rajoittamaan, mikäli siihen on tarvetta. Asiaa on käyty läpi myös alueen kuntien ja viranomaisten kanssa ja yhdessä olemme päättäneet mitkä kriittiset kohteet jätetään sähkökatkojen ulkopuolelle, kuvaili Jussila.

Kriittisiä kohteita Uudessakaupungissa on esimerkiksi sairaala ja pelastuslaitos.

Todennäköisesti tulevaan sähköpulaan on mahdollista reagoida jo etukäteen. Tällöin Fingrid tiedottaa edellisenä iltana tarpeesta rajoittaa sähkön kulutusta seuraavan päivän aikana.

– Mikäli meidän on osallistuttava rajoitustoimiin, niin me tiedotamme asiasta tekstiviesteillä, nettisivujemme kautta sekä paikallismedian välityksellä, pkertoi Jussila.

Alueellisten, kiertävien sähkökatkojen kesto on kaksi tuntia. Uusikaupunki on jaettu useampaan eri jakelualueeseen ja katkot toteutetaan vuorosysteemillä. Eli koko kaupungista ei katkaista sähköjä samaan aikaan.

– Sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa, eikä asiakkaiden tarvitse olla huolissaan. Kyse on kuitenkin lyhyestä ajasta, vain parista tunnista. Tietysti tälläkin on jo vaikutusta ja erityisesti teollisuuden osalta aiheuttaa toimenpiteitä. Tämä on kuitenkin pientä siihen että Ukrainassa suuri joukko ihmisiä joutuu olemaan ilman sähköä ja lämpöä koko talven, painotti Juho Jussila.

Huolestuneempi sähköverkkojohtaja Juho Jussila on ennätyskalliin sähkön vaikutuksista yksityisten henkilöiden ja yritysten talouteen.

– Sähkö on nyt järjettömän kallista ja on selvää, että se valitettavasti tulee näkymään monin tavoin ihmisten arjessa. Tilannetta on pyritty edes vähän helpottamaan joulukuun alussa voimaan tulleen sähköenergian arvonlisäveron määräaikaisen alennuksen kautta.

– Vuoden vaihteessa tulee voimaan myös kotitalouksille suunnattu sähkövähennys ja sähkötuki ja toivottavasti niistä on apua sitä kipeimmin tarvitseville. Yhtiönä Vakka-Suomen Voima on osaltaan tehnyt päätöksen että alennamme verkkopalvelumaksua sähkön siirron osalta ainakin joulu-helmikuun ajalla, selvitti Jussila.

Sähköpulan syntymiseen voi jokainen vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöä.

– Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta. Sähkönkulutus on suurimmillaan yleensä arkiaamuina klo 7-9 ja alkuiltaisin klo 16-18. Sähkönkäyttöä voi pyrkiä siirtämään muihin ajankohtiin. Pienilläkin sähkönsäästötoimenpiteillä on vaikutusta, kun suuri määrä ihmisiä osallistuu, muistutti verkostojohtaja Juho Jussila.