Kun Liedon tapaus tuli julkisuuteen, Uudessakaupungissa on puitu sitä, mihin Viikaisten koulun purkujäte on mahtanut päätyä.
Toimitusjohtaja Lauri Uussaari kertoo, että suurin osa purkujätteestä on kierrätetty uusiokäyttöön.
– Betoni- ja tiilimurske on myyty maanrakennusmateriaaliksi paikallisille yksityishenkilöille ja yrityksille. Metallit on myyty alan romuliikkeille. Bitumijäte on toimitettu asfaltin raaka-aineeksi. Puu- ja energiajäte on toimitettu paikallisille jätteenkäsittelylaitoksille energiahyötykäyttöön. Sekajäte on toimitettu paikallisille jätteenkäsittelylaitoksille jatkokäsittelyyn. Vaaralliset jätteet kuten asbesti on toimitettu kaatopaikalle, hän luettelee.
Uussaari sanoo, että nykypäivän purku-urakointi perustuu täysin lajitteluun sekä kierrätykseen. Sekalaista kaatopaikkajätteen määrää pyritään minimoimaan, koska sen käsittely on kallista.
– Tällaisen betoni-tiilirunkoisen rakennuksen purkutyöt lähtevät liikkeelle sisätiloista, joista puretaan ihan käsivoimin ja pienillä bobcateilla kaikki kevyet materiaalit kuten irtaimisto, haitta-aineet, puurakenteiset väliseinät, alaslasketut katot ja lattiamatot. Tämä helpottaa ja nopeuttaa varsinaisen konepurun lajittelua.
Myös puiset kattorakenteet, metalliosat, betoni- ja tiilirakenteiden sisältä tulevat puut, muovit, eristeet ja muut materiaalit lajitellaan konepurun yhteydessä.
– Pienempiä partikkeleita, mitä ei ole kustannustehokasta erotella koneellisesti, lajitellaan käsivoimin, jotta saadaan kunkin jätejakeen laatunormit täytettyä, Uussaari selittää.
Lajittelu on siis hyvinkin tarkkaa.
Viikaisten koulun purkutyöstä kertyi kaikkiaan jätettä 14 436 tonnia ja kuormia 790 kappaletta. Uussaaren mukaan hyötykäyttöaste on peräti 99,6 prosenttia.
Totaalipurku Oy on toiminut tammikuussa kymmenen vuotta ja työllistää noin 20 henkilöä.
– Yrityksemme on purkanut muun muassa noin 20 koulua, toistakymmentä päiväkotia, yli 20 rivitaloa, kerrostaloja, liikerakennuksia, teollisuusrakennuksia, huoltoasemia, terveyskeskuksia, vanhainkoteja, kunnantaloja ja monenlaista muuta rakennusta.
– Purettuja materiaaleja on noin puoli miljoonaa tonnia, Uussaari kertoo.