Voimalalakko toi sähkökriisin

0
Uudenkaupungin Sanomat 31.3. 1977

Viime viikkoina on puhuttu paljon sähkökriisistä, mahdollisesta sähköpulasta ja sähkön saannin rajoituksista. Varttuneempi polvi saattaa kuitenkin muistaa, että sähkökriisi on kohdattu aiemminkin, nimittäin vuonna 1977. Tuolloin voimalalaitoksissa työskennelleet menivät lakkoon ja lakko kesti kaikkiaan 43 päivää. Lakon aikana sähköstä tuli pula.

Uudenkaupungin Sanomat kertoi voimalalakosta 31.3. 1977 seuraavasti:

Uudenkaupungin sähkölaitoksen johtaja Olavi Penttilä kertoi eilen, että Uudenkaupungin ensimmäiset lakonaikaiset sähkökatkokset ovat nyt tapahtunut tosiasia.

– Mikäli lakko edelleenkin jatkuu, tullaan katkoskiertoa noudattamaan kuormituksen mukaan. Katkokset ovat toistaiseksi noin tunnin mittaisia.

Tuolloinkin kansalaisia neuvottiin säästämään sähköä ja pyykkäämään vaikka öisin.

Olavi Penttilä toteaa, että öisin kyllä riittää sähköä. Tämä vinkki kelvannee niille jotka haluavat sopeuttaa normaalin elämän poikkeusolosuhteiden kaavaan ja siirtää esim. pyykinpesunsa yön tunteihin. (US 31.3. 1977)

Onko sinulla omakohtaisia muistoja vuoden 1977 voimalalakosta? Miten sähkökatkoksiin varauduttiin ja aiheutuiko niistä ongelmia? Voit lähettää muistosi meille sähköpostilla toimitus@uudenkaupunginsanomat.fi

Kokoamme muistot yhteen ja julkaisemme ne lehdessä vielä ennen joulua. Mikäli haluat että muistosi julkaistaan nimettömänä, kerro siitä viestissäsi.