Asukasluku alhaisin 50 vuoteen

0

Uudenkaupungin asukasluku väheni viime vuonna poikkeuksellisen paljon. Vuoden aikana asukasmäärä putosi 358:llä ollen nyt 15 105. Jos vastaava jatkuu, putoaa asukasluku ensimmäisen kerran alle 15 000:n sitten vuoden 1972.

Kun Pyhämaa liitettiin Uuteenkaupunkiin, nousi lukema yli 16 000:n ja suurimmillaan asukkaita oli vuonna 1988, jolloin uusikaupunkilaisia oli 18 463. Vaikka aina välillä väkimäärä on kääntynyt nousuun, on suunta ollut kuitenkin pääsääntöisesti laskeva.

Vielä alkuvuodesta väkimäärän vähentyminen oli maltillista ja kesäkuussa oli jopa pientä kasvua, mutta heinä- ja elokuussa väki väheni huomattavasti.

Erityisen paljon Uusikaupunki hävisi kuntien välisessä muuttoliikkeessä. Kaupunkiin muutti vuoden aikana 569 henkilöä, mutta pois muutti 927.

Elokuussa perinteisesti opiskelijat muuttavat pois kaupungista, mutta se ei selitä heinäkuun katoa, eikä koko muuttoliikettä. Valmet Automotiven kevään muutosneuvottelut saatiin päätökseen kesäkuussa. 300 työntekijän irtisanominen ja 600 lomauttaminen näkyivät varmasti muuttotilastoissa.

Uudessakaupungissa on viimeiset noin kymmenen vuotta ollut selvästi enemmän miehiä kuin naisia, mutta viimeisen vuoden aikana tilasto tasoittui, sillä miesten osuus väheni naisia enemmän.

Varsinais-Suomessa Turun asukasluku kasvoi selvästi. Samoin monen Turun naapurikunnan lukema oli plussalla, mutta suurimmassa osassa maakunnan kunnissa väestömäärä väheni. Vakka-Suomesta Taivassalo oli ainoa poikkeus. Siellä asukasluku kasvoi kolmellatoista.

Valtakunnallisesti syntyvyys oli Suomessa alhaista ja kuolleisuus poikkeuksellisen suurta. Viimeksi näin paljon on kuollut sotavuosina.

Uudessakaupungissa syntyi viime vuonna sata lasta, mutta kuoli 210 ihmistä. Positiivisia uutisia ei tilastoista löydy edes avioliitoista, sillä 32 solmitun avioliiton vastapainoksi avioeroja myönnettiin 43.

Risto-Matti Kärki