Crusell-viikko valmistautuu juhlavuoteen – Ugin hieno miljöö voi houkutella enemmänkin kansainvälisiä vieraita

0
Elina Kuusama-Aho odottaa innostuneesti ensi kesää ja Crusell-viikkoa.

– Mahtavatko uusikaupunkilaiset ymmärtää, kuinka hieno tämä kaupunki on, Crusell-viikon tuore toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama henkäilee onnessaan.

Aho-Kuusama on juuri myynyt puolisonsa kanssa talon Tampereelta. Helmikuussa he muuttavat vakinaisesti vapaa-ajanasunnolleen Uuteenkaupunkiin.

– Olemme mökkeilleet täällä parikymmentä vuotta, mutta nyt tästä tulee kotikaupunkimme.

Korsaaressa sijaitseva hirsitalo on sen verran iso, että se riittää hyvin pariskunnalle, jonka lapset ovat jo maailmalla. Aho-Kuusaman pysyvästi Uuteenkaupunkiin veti Crusell-viikon pesti, josta hän on vähintään yhtä innoissaan. Aho-Kuusamalla on pitkä kokemus erilaisista kulttuurituotannoista. Hän on työskennellyt muun muassa Tampere filharmonian apulaisintendenttinä ja Helsingin Barokkiorkesterin toiminnanjohtajana. Kovan ammattitaustansa ansiosta hän näkee Crusell-viikolla paljonkin potentiaalia.

– Tällainen puupuhallinfestivaali on harvinaisuus Euroopassa ja koko maailman laajuudessa, hän hehkuttaa.

Aho-Kuusama näkee Crusell-viikolla suuria mahdollisuuksia erityisesti kansainvälisesti. Kun kaupungin kauniissa puutalokortteleissa, kirkoissa ja luontoympäristössä voi nauttia klassisen musiikin maailmanhuippujen konserteista, on yhdistelmä lyömätön.

– Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään keskellä ei mitään ja silti se vetää paljon yleisöä, hän vertaa.

Aho-Kuusama tarttui toiminnanjohtajan hommaan hankalaan aikaan. Crusell-seuralle oli juuri selvinnyt, että viime kesän festivaalin järjestämisestä kertyi noin 84 000 euron tappiot.

Tuoreelle toiminnanjohtajalle tilanne ei ole täysin uusi.

– Näitä tilanteita kulttuuripuolella on, että aina ei voi olla varma edes siitä, saako palkkansa, hän kuittaa.

Aho-Kuusaman korvissa roikkuvat pienet avaimet. Hän on saanut korvakorut lahjaksi yrittäjäpuolisoltaan.

– Olen huomannut käyttäväni näitä koruja aina, kun etsin jotain ratkaisua. Ne ikään kuin muistuttavat, että aina löytyy avain, hän naurahtaa.

Niin kävi nytkin. Hän kiittää Uudenkaupungin päättäjiä siitä, että Crusell-viikko sai 45 000 euroa tappioiden kattamiseen. Tuki pelasti tapahtuman – silti toiminnanjohtajalla riittää tekemistä taloudellisen tilanteen korjaamisessa.

Crusell-viikko esitti kaupungille kaksivuotista sponsorointisopimusta, joka olisi ollut arvoltaan yhteensä 100 000 euroa. Kaupunginhallitus päätyi yksivuotiseen 35 000 euron sopimukseen.

– Festivaalin kannalta sopimus on lyhyt. Paremmalta tuntuisi kahden vuoden tai koko vaalikauden sopimus, joita monet kunnat tekevätkin festivaalien kanssa. Pidempi sopimus antaisi festivaalijärjestelyille varmuutta.

Aho-Kuusama kertoo, miten esimerkiksi ensi kesänä Uudessakaupungissa esiintyy viulisti, jota on tavoiteltu festivaalille useita vuosia. Huippumuusikoiden kalenterit ovat täynnä pitkälle. Konsertista on tehtävä sopimus vähintään pari vuotta etukäteen ja neuvottelut aloitettava jo paljon sitä ennen.

Esimerkiksi ensi kesän festivaali oli jo pitkälle lyöty lukkoon ennen kuin Aho-Kuusama aloitti toiminnanjohtajana. Hän kiittelee saamastaan tuesta aiempia Crusell-viikon toiminnanjohtajia Petri Hatakkaa ja Rauno Melosta .

– Festivaalille on rakennettu niin hieno ilmapiiri, että taiteilijat tulevat mielellään Uuteenkaupunkiin. Heistä on pidetty hyvää huolta.

Se on maailman tähtien luokassa ratkaisevaa.

Uuden toiminnanjohtajan kiikarissa on erityisesti vuosi 2025, kun Bernhard Crusellin syntymästä tulee kuluneeksi 250 vuotta. Hän pitää tärkeänä, että silloin paikallisuutta nostetaan erityisesti esille.

– Täytyy arvostaa sitä omintakeisuutta, mitä tässä kaupungissa on.

Hän luottaa, että taloudellisetkin rahkeet riittävät.

– Festivaalilla on yritysyhteistyössä uskomattoman pitkät juuret. Paikalliset yritykset ovat halunneet tukea oman kaupungin tapahtumaa. Se on hienoa.

Elina Aho-Kuusama haluaa kuulla myös kaupunkilaisia.

– Kuulisin mielelläni toiveita ja ideoita, mitä niistä pystyttäisiin kehräämään.

Ensi kesän teemana Unelma huomisestaTeija Uitto

Ensi kesän Crusell-viikolla nousee esille planeettamme tulevaisuus.

– Minulla itselläni on kaksi lastenlasta. Olen huolissani siitä, minkälaisen maapallon jätämme jälkipolvillemme, Crusell-viikon toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama sanoo.

Tämä huoli yhdistää meitä kaikkia, siksi puupuhallinmusiikin keinoin katsellaan maapallon eri ekosysteemejä.

Crusell-viikko soi otsikolla Unelma huomisesta, mikä kertoo, ettei kulttuurifestivaalilla synkistellä, vaan unelmoidaan tämän upean planeetan säilyttämisestä tuleville sukupolville. Festivaalin taiteellisesta suunnittelusta on vastannut festivaalin taiteellinen johtaja, klarinetisti Olli Leppäniemi.

Musiikkiviikolla ovat mukana WWF sekä Ilmastopaneeli, jotka jakavat ilmastoasioista tietoa yleisölle. Jokainen voi itsekin kantaa kortensa kekoon hyvän huomisen puolesta tekemällä lahjoituksen konsertin yhteydessä ympäristön hyväksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän