Ei lämpöä ollenkaan

0

Tuli mieleeni H.C.Andersenin kirjoittama Pieni Tulitikkutyttö -niminen tarina lukiessani kauppakeskus Isossa Omenassa sattuneesta traagisesta tapauksesta.

Mediassa ei paljon kerrottu niistä syistä, jotka saivat tapahtuman liikkeelle. Mutta pienistä tiedonjyväsistäkin voi päätellä että asianomainen oli tullut kauppakeskukseen ainakin päästäkseen lämpimään, kun ei kerran ollut missään liikkeessä asioinut. Ja että joku kauppakeskuksessa samaan aikaan asioinut oli pyytänyt vartijat paikalle kun ei ilmeisesti suvainnut nähdä tuota ihmistä silmissään.

No vartijat tulivat ja toimivat niin kuin heidän odotettiinkin toimivan eli valmistautuivat viemään asianomaisen ulos kylmään. Mutta näiltäpä jäi huomaamatta, että tämä henkilö oli näännyksissään ja lämpimänä pysyäkseen raapaisi vielä ”viimeisen tulitikun” eli pyrki viimeisillä voimillaan panemaan vastaan ettei olisi tullut heitetyksi ulos pakkaseen. Ja sitten hän antoi henkensä niin kuin pieni tulitikkutyttökin.

Mutta eihän lähimmäisen kärsimyksiin haluta kiinnittää huomata, vaan yhteiskunta pesee kätensä julmuudestaan nyt siten että se haluaa pukea vartijoille silkkihansikkaat ja samalla jättää rauhaan lepsun sosiaalitoimen ja pahat kanssaihmiset.

Reino Alho