Epidemiakausi toi ruuhkan terveyskeskukseen – Ugissa ei ole pystytty vastaamaan kaikkiin soittoihin saman päivän aikana

0
Influenssan oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin tavallisessa flunssassa. Influenssaan viittaavat tavallista ankarammat oireet, erityisesti lihaskivut ja korkea kuume.

Uudenkaupungin terveyskeskuksessa ja koko entisellä yhteistoiminta-alueella on ollut ruuhkaa jo pidemmän aikaa. Tartuntatautihoitaja Jennika Ruohonen kertoo, että puheluita tulee päivittäin runsaasti jokaiseen entisen U-soten terveyskeskukseen.

– Puheluiden suuren määrän vuoksi emme pysty soittamaan takaisin välttämättä saman päivän aikana, vaan keskitymme käsittelemään kiireelliset puhelut saman päivän aikana.

Lisäksi terveyskeskus hoitaa puhelimitse ne asiat, jotka eivät vaadi vastaanottokäyntiä.

Liikkeellä on influenssaa, koronaa sekä rs-virusta. Ruohosen mukaan epidemiat eivät yksin selitä terveyskeskusten ruuhkaa, sillä yhteydenottojen määrä on ollut koko syystalven ajan suuri.

– Ei ole mitään yhtä tiettyä syytä, minkä vuoksi hoitoon hakeudutaan. Toki hengitystieinfektio-oireiset potilaat työllistävät edelleen. Pyrimme terveyskeskuksessa hoitamaan kaikki ne potilaat, jotka pystymme aukioloaikojemme ja henkilökuntaresurssiemme puitteissa hoitamaan.

Kiireettömiä lääkärinaikoja on tällä hetkellä saatavilla vielä tammikuussa, mutta vasta tammikuun loppupuolella.

Ruohonen ei osaa sanoa, voisiko Varsinais-Suomen hyvinvointialueen käynnistämisellä olla osansa asiakasmäärään kasvuun.

– Meille ei ole saapunut merkittävästi potilailta kysymyksiä Varhaan liittyen, eikä suurempaa reseptien uusimistarvetta ole ollut nähtävillä. Potilasmäärät eivät ole Varhan lähestyessä erityisesti kasvaneet.

Tyksin infektiontorjuntayksikön mukaan koko Varsinais-Suomen alueella viikolla 51 todettiin yhteensä 510 koronaviruslöydöstä testatusta 1766 näytteestä. 29.11.2022 ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti oli Uudessakaupungissa 310,42, Vehmaalla 748,57, Taivassalossa 119,26, Kustavissa 205,97 ja Pyhärannassa 151,13.

Teija Uitto

Tartuntatautihoitaja Jennika Ruohonen muistuttaa, että koronan sairauspoissaolojen käytäntö on muuttunut. Nyt noudatetaan työpaikkakohtaisia ohjeita. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Terveydenhuollon koronatestiin pitää hakeutua vain, jos kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään (perussairaat), henkilö on raskaana tai jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai jonkin muun välttämättömän syyn takia.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden ei tarvitse hakeutua testiin vain ammattinsa takia, vaan heitä koskevat samat ohjeet kuin muitakin työntekijöitä.