Horisontissa on tammikuussa ”jotain muuta” – Kuukauden taiteilijana toimii Juhani Vuorisalmi

0
Juhani Vuorisalmi esittelee suunnittelemiaan pelihahmoja vanhanaikaisessa pöytäjalkapallopelissä. Horisontin "Ja jotain muuta" -näyttelyssä on myös esillä pöydällä olevia Vuorisalmen valmistamia koruja.

Galleria-Taidelainaamo Horisontissa uusi vuosi tarkoittaa uusien näyttelyiden avautumista. Perinteiseen tapaan joka kuukausi galleriassa järjestetään yhden gallerian jäsenen nimikkonäyttely, jonka lisäksi esillä on muiden taiteilijoiden uusimpia töitä.

Tammikuun taiteilijana toimii Juhani Vuorisalmi, jonka torstai-illalla avautuvan näyttelyn teemana on ”Ja jotain muuta”. Teema avautuu katsojalle jo heti sisääntulon yhteydessä, kun perinteisien taulujen sijasta katse kiinnittyy valtavaan pöytäjalkapallopeliin ja lentokoneiden pienoismalleihin.

– Haluan näyttää, että taitelijat tekevät muutakin kuin vain tauluja. Esimerkiksi tämä pöytäjalkapallopeli ei ole perinteinen galleriatuote, vaan teollinen muotoilutuote, Vuorisalmi taustoittaa.

Kyseinen jalkapallopeli ei ole mikä vain peli, vaan Suomessa valmistettu keräilyharvinaisuus Pola600 Star Cup -peli. Peliä on aikoinaan valmistettu Paraisilla, ja Vuorisalmi on ollut mukana suunnittelemassa muun muassa peliin hahmot.

– Tein yritykselle mallit hahmoille, mutta ensimmäiset versiot tulivat takaisin, koska he eivät pystyneet tekemään sellaista muottia. Tein malleihin sitten halkaisurajat, jonka avulla pystyttiin tekemään kaksiosaisesta muotista pelihahmot, Vuorisalmi selittää.

Hän kuvailee työtä raskaaksi, sillä työtavat olivat aiemmin erilaiset. Nykyään vastaavat mallit suunnitellaan hyödyntäen tietokoneita ja suurennuslaitteita.

– Ennen vanhaa minulla oli kolmet silmälasit päällekkäin ja yritin niiden kanssa sitten ympyröitä piirrellä, Vuorisalmi naurahtaa.

Toinen galleriateos, joka nousee silmille perinteisten galleriateoksien sijasta, on läpinäkyvän pöydän päällä olevat lentokoneiden pienoismallit. Pöydän alla on mustunut maapallo.

– Se kuvastaa yksinkertaisesti ilmaston saastumista. Koko ajan tuhansia lentokoneita lentää ilmassa ja kaikissa on valtavat määrät kerosiinia. Viiden koneen päällä on myös värilaput, jotka kuvastavat maanosia olympiavärien mukaisesti.

Seinillä on myös Vuorisalmen valmistavia koruja.

– Olen taitelijana aloittanut korujen valmistamisella vuonna 1978. Ensin minusta piti tulla pukusuunnittelija, mutta sitten aloin koruja suunnittelemaan. Vuosien varrella olen kierrellyt eri puolilla Suomea erilaisissa yrityksissä suunnittelemassa.

Vuorisalmen teosten lisäksi gallerian muiden jäsenten teoksia on näytillä teemalla ”Rannaton”. Horisontin vuosi jakaantuu kolmeen eri teemaan, joista ”Rannaton” on ensimmäinen.

Jokainen teema kestää neljä kuukautta, mutta näyttelyt ovat kuukauden kerrallaan. Kuraattorina toimii Esko Lappalainen.

– Taitelijat kuvailevat omia näkemyksiä teemaan liittyen. Esimerkiksi kuvailisin itseäni tällaiseksi siniseksi haahuilijaksi, ja minulla onkin paljon meriaiheisia teoksia täällä, kertoo puolestaan Hiltu Sallinen.

Ilmaston saastumista kuvaa olympiaväreillä kuvatut lentokoneet.
Horisontin jäsenten uusimpia teoksia on näytillä ”Rannaton”-teeman alla.