Ilotulitukset osaaviin käsiin

0

Uudenkaupungin kaupunki ei järjestänyt vuodenvaihteessa ilotulitusta, silti kaupungissa oli räiskintää, onneksi kuitenkin maltillisesti.

Laitilassa kaupunki, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Jätehuolto Helistölä järjestivät uudenvuoden vastaanoton, joka päättyi ilotulitukseen. Kaupunki esitti kaupunkilaisille toiveen, että asukkaat osallistuisivat yhteiseen tapahtumaan ja jättäisivät omat ilotulitukset väliin. Wirvoitusjuomatehdas terästi tätä vetoomusta lupaamalla lahjoittaa kaksi euroa jokaista osallistujaa kohti Ukrainan tukemiseen. Tapahtuma vetikin niin paljon väkeä, että Wirvoitusjuomatehtaan lahjoitussummaksi kertyi 2500 euroa. Kun osallistujamäärä oli näinkin suuri, se varmasti vähensi muuta räiskintää.

Vuonna 2018 tuli vireille Rajat räiskeelle -kansalaisaloite, jonka tavoitteena oli, että ilotulitteita saisivat räjäytellä vain ammattilaiset. Yli 65 000 ihmistä allekirjoitti aloitteen ja näytti siltä, että rajoitus menisi läpi. Sitten tuli korona. Kaupunkien yleiset ilotulitukset peruttiin ja yksityisten ihmisten ilotulitusostot nousivat huippulukemiin. Lopulta eduskunnan talousvaliokunta esitti, että kansalaisaloite hylätään. Yhtenä perusteluna oli, että täyskielto saattaisi lisätä laittomien ilotulitteiden käyttöä.

Uudenvuoden juhlinta osoitti jälleen kerran, että ilotulitusten rajoittamista pitäisi harkita.Lounais-Suomen poliisin mukaan tulikuri ei pitänyt. Ilotulitteita käytettiin väkijoukossa, ammuttiin parvekkeilta, kohti ajoneuvoja ja rakennuksia.Vaikka meno ei olisi niin raisua, räiskintä aiheuttaa silti roskaamista ja elämille turhaa kärsimystä.

Osa kaupungeista järjesti uutenavuotena ilotulituksen sijasta valoshown. Se on fiksuin ratkaisu, mutta sekin olisi edistystä, jos ilotulitukset siirtyisivät kokonaan ammattilaisille.

Osa kaupungeista järjesti uutenavuotena ilotulituksen sijasta valoshown. Se on fiksuin ratkaisu, mutta sekin olisi edistystä, jos ilotulitukset siirtyisivät kokonaan ammattilaisille.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän