Johanna vie Joalinia maailmalle

0
Johanna Pirilä on työskennellyt vuosia kansainvälisessä musiikibisneksessä ja toimii tällä hetkellä muun muassa Joalinin managerina.

Vajaa kolmekymppinen Johanna Pirilä on viettänyt lähes puolet elämästään eri puolilla maailmaa, viimeiset vuodet unelma-ammatissaan kansainvälisessä musiikkibisneksessä. Nyt hän on palannut asumaan Suomeen, mutta musiikkiala ei ole jäänyt, vaan nyt hän ohjaa muun muassa suomalaisartisti Joalinia kohti kansainvälisiä markkinoita.

Ensimmäisen kerran kalantilainen Johanna lähti ulkomaille jo 15-vuotiaana, määränpää oli Tanska. Musiikista ei silloin ollut kysymys, vaan Johannaa ajoi eteenpäin halu kehittyä kilparatsastuksessa ja Tanskassa avautui hyvä mahdollisuus treenaukseen.

– Suoritin yläasteen sieltä etänä ja palasin sitten lukioon tänne. Tosin lukionkin suoritin osittain etänä Tanskasta, mutta kirjoitukset tein tietenkin täällä, Johanna kertoo.

Lukion jälkeen Johanna lähti vuodeksi ulkomaille töihin, mutta aloitti sitten Suomessa AMK:ssa englanninkielisen kaupan alan opiskelut. Opiskelujen alun hän suoritti Suomessa, kaksi viimeistä vuotta ja harjoittelut taas ulkomailla.

– Suomalainen koulujärjestelmä vaihtomahdollisuuksineen on tosi joustava. Opiskelusta tein puolet Meksikossa ja puolet Ranskassa, harjoittelun suoritin Ghanassa ja Englannissa.

Opiskelujen välissä ja osin niiden kanssa samaan aikaan Johanna kävi töissä. Yksi talvi sujui Italiassa lumilautaoppaana ja lyhyempiä jaksoa baareissa ja klubeilla.

– Kuutisen vuotta sitten kotiuduin vakituisemmin Lontooseen ja ”ajauduin” musiikkialalle. Musiikki on ollut aina tärkeä, nuorempana soittelin itsekin ja maailmalla yksin ollessa kuuntelin musiikkia paljon.

Johannan työpaikassa esiintyi säännöllisesti bändejä ja kerran hän alkoi jutella bändin mukana kulkeneen tyypin kanssa, joka sanoi olevansa bändin manageri. Hän kertoi työstään ja Johannan silmät avautuivat.

– Että ihan oikeasti joku hoitaa bändin asioita työkseen! Sehän on musiikkia rakastavalle minulle kuin tehty homma.

Hän haki työharjoitteluun levy-yhtiöön, teki muiden töiden ohella ensin puoli vuotta töitä ilmaiseksi, sitten pari vuotta puolipäiväisenä ja lopulta sai vakipaikan.

– Sitä mukaan, kun kokemus karttui, otin myös omia artisteja ja aloin hoidella heidän asioitaan. Parisen vuotta sitten yksi näistä, Dreya Mac löi läpi ja silloin uskaltauduin ja lähdin kokonaan pyörittämään omaa yritystä.

Musiikkiala on nykyään hyvin hektistä, artisteja tulee ja menee. Myös tekniikka on kehittynyt ja pääosa musiikista jaetaan digitaalisessa muodossa.

– Pitää olla aktiivinen ja rohkea, jos haluaa menestyä. Täytyy seurata trendejä ja kehitellä uutta ja sopivassa paikassa tuoda ideat esiin. Itse en nykytekniikkaa bittitasolla ymmärrä, mutta uudet sovellukset pitää hallita ja seurata mitä missäkin kanavassa tapahtuu.

Manageroinnin lisäksi Johanna on tehnyt konsulttihommia Spotifyn käytöstä ja musiikin tekemisestä yleensä. Hän on ollut mukana muun muassa toteuttamassa maailmanlaajuisen online-laulunkirjoitusleirin verkossa.

Alan ammattilaisena Lontoossa Johanna on tehnyt paljon yhteistyötä myös suomalaisten kanssa, konsultoinut esimerkiksi suomalaisia artisteja maailmalle vievää Music Finlandia. Hän on puskenut muun muassa Robinia ja Almaa eteenpäin.

– Music Finland on tosi aktiivinen toimija ja yksi iso syy siihen, että muutin virallisesti Suomeen asumaan. Mutta Turku on vain asuinpaikka, edelleen kiertelen paljon eri puolilla maailmaa.

Aivan viime aikoina eniten aikaa on kulunut Joalin Loukamaan eli taiteilijanimi Joalinin asioiden hoidossa. Joalin tuli pinnalle muutama vuosi sitten Now United -ryhmän tanssijana ja esiintyjänä, mutta on viimeisen vuoden aikana julkaissut myös omaa musiikkia. Johanna ryhtyi Joalinin manageriksi loppusyksystä.

– Joalinin musiikkiura lähti nopeasti nousuun ja kansainvälisen musiikkialan tietämykselläni täydensin hänen tiimiään. Olemme juuri lähdössä USA:han ja Meksikoon levy-yhtiöihin esittelymatkalle ja tekemään uutta musiikkia, sitten on edessä Emma-gaala, jossa Joalin on ehdokkaana ja myöhemmin keväällä aloitamme keikkojen teon.

Yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja Johannasta on tullut artistin kanssa todella hyvät ystävät. Luottamusta yhteistyössä tarvitaan, mutta toisaalta tulee iso vastuu, kun artisti ei ole vain artisti, vaan myös ystävä.

Managerin tulee uskoa artistiinsa, sillä heidän menestyksensä kulkevat käsi kädessä. Jos artisti menestyy, niin manageri saa oman osansa. Johanna uskoo vakaasti, että Joalin onnistuu läpimurrossa isoille markkinoille.

– Joalin on syntynyt Turussa, mutta kasvanut Meksikossa ja hän laulaa pääasiassa espanjaksi. Musiikki on elektronista poppia, vähän billie-eilismäistä. Kappaleiden takana on muun muassa Jori Sjöroos .

Musiikkimaailma pitää sisällään monenmoista onnenonkijaa. Johanna sanoo, että yksi managerin tärkeimmistä tehtävistä on karsia huijarit ja tehdä oikeanlaisia sopimuksia, jotta artisti ei jää puille paljaille ja siihen hän on vuosien varrella oppinut.

Johanna pitää työstään. Se on monipuolista ja vaihtelevaa, mutta toisaalta hektistä ja stressaavaa.

– Yritän pitää itseni fyysisestikin kunnossa, se pitää mielenkin kunnossa. Pyrin tekemään aamuisin salitreenin, mutta muut harrastukset ovat kyllä jääneet.

Musiikkialan managerin hommia ei Suomessa varsinaisesti opeteta missään. Bisneksestä on kuitenkin kysymys, joten se pitää hallita, mutta muuten eteen tulevat tilanteet tulee ratkaista luovalla maalaisjärjellä. Kokemus ja kontaktit ovat tärkeä apuväline.

– Alasta pitäisi edes puhua enemmän kouluissa, jotta tietämys mahdollisuuksista kasvaisi, jokainen voi sitten lähteä alalle omaa polkuaan.

Itse hän uskoo olevansa alalla vielä kymmenen vuoden kuluttua, ehkä asuu Suomessa, ehkä taas jossain maailmalla. Oma yritys on toivottavasti sen verran isompi, että ihan kaikkia hommia ei tarvitse itse tehdä.

Jussi Arola