Kaupunginhallituksen kohtalokas torkahdus

0

Valtion talouden hoidossa on puhuttu menokehyksistä. Niistä nykyinen hallitus tosin ei ole piitannut ja velkarahaa julkisen talouden katteeksi onkin otettu säkkikaupalla.

Myös kaupunki hyväksyy vuosittain suunnittelukehykset lähivuosille. Kaupunginjohtajan ehdottama kehys vuosille 2023–2025 rakentui sille pohjalle, että veroprosentti säilyy nykyisessä 8,11 prosentissa eikä sitä nosteta. Tämän esityksen kaupunginhallitus hyväksyi 20.6.2022.

Seuraavaksi kehystä käsiteltiin talousarvion yhteydessä 14.11.2022. Tässä välissä tapahtui todella erikoinen käänne. Vastoin kaupunginhallituksen yksimielistä päätöstä kaupunginjohtaja esittikin nyt talouden tasapainottamista veroprosenttia nostamalla 0,99 %:lla vuosille 2024–25. Mitään perustelua mielensä muuttamiselle hän ei esittänyt ja lehdissä syytettiin vain sotea. Mitään veron korotuksen vaihtoehtoa hallitukselle ei tuotu. Päinvastoin – talousjohtaja oli laatinut tulos- ja rahoituslaskelmat ennalta valmiiksi 9,10 veroprosentin pohjalta.

Miksi kesäkuinen kehyspäätös ei sitonut kaupungin- ja talousjohtajaa? Onko virkamiehillä valtaa olla välittämättä hallituksen päätöksestä? Täysin hereillä ei ollut hallituskaan eikä tainnut enää muistaa, että se itse oli päättänyt jatkaa koko suunnittelukauden 8,11 %:lla. Vai menikö asia vahingossa ohi silmien kaiken huomion ja energian kun vei keskustelu Ukikyydistä? Joulukuun valtuustossa hallituksen esitys vuosien 2024–25 veroprosentiksi 9,10 hyväksyttiin äänin 34–9.

Muodollisesti seuraavan vuoden lopullisen veroprosentin vahvistaa valtuusto edellisen vuoden marraskuussa. Käytännössä tilanne on toinen. Kun kaupunginhallitus taas ensi kesäkuussa pui vuosien 2024–2026 kehyksiä, sen kädet ovat jo ennakolta sidotut päätettyyn 9,10 %:iin.

Mikäli kuntaveromme edes teoriassa säilyisi nykyisessä 8,11 %:ssa, se edellyttäisi 0,99 veroprosentin tuoton eli 3,5 miljoonan euron menosäästöjen löytämistä vuoden 2024 budjetista. Jokainen käsittää sen olevan täysin utopistista niin kaupunginhallitukselle kuin virkamiehillekin. Kuluvan vuoden talousarviosta kun säästöjä kertyi tasan 0 euroa.

Kaupunki käy lisää tuloja saadakseen heti meidän asukkaitten lompakolla. Jotkut toiset kunnat päätyvät sopeuttamaan käyttömenojaan. Pelkään, että tämä 0,99 %:n korotus (joka kaupunginjohtajan mukaan ei mitenkään johdu Wintteristä) lienee vasta alkusoittoa. Entä sitten, kun sen leasing- yms. kustannukset alkavat täysimääräisinä juosta vuodesta 2025 alkaen?

En silti yllytä ketään ”veropakolaiseksi” eli muuttamaan pois Ugista halvempaan kuntaan. Sen sijaan kannustan kaikkia haalimaan tänne lisää hyviä, iloisia veronmaksajia, jotta pystymme noista tulevista verojen korotuksista selviytymään.

Tarmo Kangas

kaupunginvaltuutettu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän