Kesätyöt jo jaossa

0

Yritykset aloittavat kesätyöntekijöiden haun vuosi vuodelta aiemmin. Yaran edustajat kertoivat Novidan Työhön!-rekrymessuilla, että rekrytointi on aloitettu jo joulukuussa (US 28.1.). Osa yrityksistä avasi haun vielä tätäkin aiemmin.

Kesärekrytoinnin aloittaminen näin varhain kertoo paljon työmarkkinatilanteesta. Yritykset käyvät kilpailua hyvistä työntekijöistä. Etenkin korkeakouluopiskelijoiden houkuttelu töihin Uuteenkaupunkiin on haastavaa. Vaikka nuori olisi lähtöisin täältä, kesätyötä etsitään helposti opiskelupaikkakunnalta. Sinne kun on jo rakennettu toimiva arki: asunto, harrastukset ja opiskelukaverit.

Uudenkaupungin kauppakamariosasto antaa jälleen vuokratukea nuorille, jotka tulevat kesäksi Uuteenkaupunkiin töihin ja asumaan. Viime vuonna kampanja oli suosittu ja sen ansiosta alueen yritykset saivat rekrytoitua esimerkiksi insinööriopiskelijoita. Kauppakamariosasto olisi voinut antaa tukea useammallekin, mutta kaikki hakijat eivät löytäneet täältä asuntoa. Tämä pulma pitäisi jotenkin ratkaista. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla, että yritykset järjestäisivät majoituksen kesätyöntekijöilleen.

Valmet Automotiven tilanne ei tuo suurta muutosta yritysten kesärekrytointiin. Autotehtaallekin palkataan noin 40 kesätyöntekijää. Vahterus tarvitsee toimintansa laajenemisen myötä enemmän kesätyöntekijöitä kuin aiempina vuosina. Monet muutkin yritykset rekrytoivat jopa hieman viime vuotta enemmän. Vaikka valtakunnallisesti puhutaan taantumasta, kesärekrytoinnissa se ei ainakaan tällä alueella näy.

Työelämä on muutenkin suuren murroksen edessä. Tutkimuksista käy selväksi se, että nuoret kaipaavat työltä yhä enemmän vaihtelua ja vaikuttamismahdollisuuksia. Suurin osa nuorista haluaa tehdä töitä joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta. Vuorotyö tehtaassa ei houkuttele nuoria.

Teija Uitto