Koossa 12 000 talkootuntia – Sakari Kluuskeri kutsuttiin VPK:n kunniapäälliköksi

0
Sakari Kluuskeri kutsuttiin syyskokouksessa Uudenkaupungin VPK:n kunniapäälliköksi.

Marraskuussa pidetty Uudenkaupungin VPK syyskokous kutsui Sakari Kluuskerin yhdistyksen kunniapäälliköksi. Kluuskeri toimi VPK:n päällikkönä yhteensä 30 vuotta vuosina 1993–2022 ja oli varapäällikkönä jo kolme vuotta ennen sitä.

– VPK:n poikaosaston toimintaan menin mukaan heti, kun mahdollista eli kymmenvuotiaana. Toiminta oli vilkasta ja osastossa oli mukana kolmisenkymmentä poikaa, Kluuskeri muistelee.

Hän kävi VPK:n koulutuksissa ja kursseilla ja liittyi hälytysosastoon heti, kun mahdollista. Ikäraja hälytyksiin mukaan pääsyssä oli aluksi 16 vuotta, mutta juuri ennen kuin Sakari täytti 18, tuli uusi laki, joka nosti ikärajan 18:aan ja sinä aikana häneltä jäi muutama hälytys käymättä.

Jossain vaiheessa mielessä kävi palomiehen ammattikin, mutta se jäi, kun hän sai vakituisen työpaikan Kemiralta.

– 1990-luvun alussa rupesin sitten hälytysosaston johtajaksi ja muutama vuosi sen jälkeen minut valittiin koko VPK:n päälliköksi.

Päällikkö hoitaa VPK:n juoksevia asioita, huolehtii kalustosta ja miehistöstä ja suhteista ja sopimuksista yhteistyötahoihin, aikanaan kaupunkiin ja nykyään pelastuslaitokseen.

VPK:n lisäksi Kluuskeri toimi ennen eläköitymistään Hangonsaaren tehdaspalokunnassa ja kävi muun muassa aikanaan työnantajan puolesta teollisuuspalopäällikön koulutuksen.

Varsinaisten hälytystehtävien hoidon lisäksi Kluuskeri on ollut aktiivisesti mukana VPK:n muussakin toiminnassa, muun muassa koulutusten ja tapahtumien järjestämisissä sekä talkoissa.

– Kirjanpidon mukaan minulla taitaa olla koossa noin 12 000 talkootuntia, jokaiseen hälytykseen olen lähtenyt, jos vaan olen terveenä ollut.

Vaikka hän jätti päällikön tehtävän seuraajalle, ei hänellä ole aikomustakaan lopettaa VPK-harrastusta.

– Nyt tuli vaan aika siirtää tehtäviä nuoremmille. Olen edelleen mukana hälytysosastossa ja monessa muussakin toiminnassa, mutta nyt on muiden aika ottaa vastuuta.

Kluuskerin mukaan olosuhteet ja kalusto VPK:ssa ovat tällä hetkellä hyvässä kunnossa, mutta jäsenistä on pulaa. Uusia kasvoja tarvittaisiin erilaisissa tehtävissä.

– Jos motivaatio on kunnossa, niin muuta ei tarvita, VPK huolehtii kyllä koulutuksesta. Toki määrätyissä tehtävissä on erityisvaatimuksia, mutta tekemistä löytyy kaikille toiminnallisen ja monipuolisen harrastuksen parissa.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän