Koottavat pienoismallit olivat poikien toivelahjoja

0
Uusikaupunkilainen Esa Lahtinen iloitsee kuuluisan klipperin Cutty Sarkin hyvin tehdystä pienoismallista, vaikka se onkin muovia ja vaikkei se olekaan hänen itse rakentamansa.

– Kaikki kaverit niitä rakensivat. Teimme ainakin laivoja, lentokoneita ja autoja. Pienoismallien rakentaminen oli hyvä ja hyödyllinen harrastus. Se kehitti kärsivällisyyttä, sorminäppäryyttä ja taitoa lukea piirustuksia sekä opetti samalla historiaa, muistelee uusikaupunkilainen Esa Lahtinen .

– Aloitin muovisten pienoismallien rakentamisen 9-vuotiaana ja harrastus jatkui 14-vuotiaaksi. Sen päätti Beatles ja sen mukana tullut nuorisokulttuuri, hän lisää hymyillen.

Koottavia pienoismalleja ostettiin Lahtisen mukaan pääasiassa taskurahoilla ja niitä rakennettiin ympäri vuoden.

– Joululahjaksi sain yleensä jonkin isomman koottavan. Niiden rakentaminen alkoi heti joulupäivänä. Muistan rakentaneeni muun muassa taistelulaivat Bismarckin ja Hoodin, autoista Minin ja punaisen avoauton sekä pommikoneita ja hävittäjiä. ”Sotaiset” kohteet selittyvät ainakin osittain sillä, että toisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut silloin vain 15 vuotta. Pienoismallien rakentaminen oli tärkeä harrastus sen ajan nuorille, hän muistelee.

Yhtään nuorena rakennettua pienoismallia hänellä ei ole enää tallella.

– Kaksi koottavien laatikkoa minulla on jossakin jemmassa. Niiden kannet olivat aina upeita, todellisia taideteoksia, hän korostaa.

Cutty Sarkin komea muovinen pienoismalli kaunistaa kuitenkin Esa Lahtisen olohuonetta Sepänkadun varrella.

– Sen olen ostanut myöhemmin divarista. Se on hyvin tehty, taitavan harrastajan rakentama.

Lahtinen on perehtynyt pienoismalleihin paljon senkin jälkeen, kun varsinainen rakentamisvaihe jäi taakse. Hänen kirjahyllystään löytyy kaksi englanninkielistä teosta, jotka kertovat tunnetuimmista koottavia pienoismalleja valmistaneista yrityksistä Revellistä ja Airfixistä.

– Amerikkalainen Revell oli näistä kahdesta ehkä vähän laadukkaampi ja hienompi, mutta kyllä englantilaisen Airfixin tuotteetkin olivat hyviä, hän kertoo.

Lahtisen laivaharrastuksesta kertoo myös se, että hän on syvällisesti perehtynyt Titianicin historiaan. Titanicistakin löytyy Revellin valmistama koottava pienoismalli.

Maailman ainoan plokimuseon Iniöön perustanut Jukka Torikka on laajentanut museonsa esinevalikoimaa myös laivojen pienoismalleihin. Joukosta löytyy yksi Lilla Danin puinen pienoismalli, jonka rakentamisen hän aloitti nuorena poikana. Se on saatettu loppuun viime kesänä porilaisen kaverin toimesta ja taidoilla ja löytyy nyt vitriinissä museossa.

– Koulupoikana 1960-luvulla rakensin ahkerasti ja innokkaasti muovisia koottavia pienoismalleja. Asuin silloin Riihimäellä. Tein lentokoneita, autoja ja laivoja. Erityisesti ovat jääneet mieleen hienot siirtokuvat, joita piti liottaa ja siirtää varovasti pienoismalliin. Pienoismallini ovat tallella varastossa, ehkä ne saadaan joskus vielä näytteillekin, hän kertoo.

– Tykkäsin jo silloin vanhoista autoista ja se on säilynyt harrastuksena tähän saakka oikeiden autojen keräilynä.

– Koottavien rakentaminen alkoi varmaankin noin 10-vuotiaana ja päättyi, kun tytöt tulivat mukaan kuvaan, hän lisää.

Koottavien pienoismallien rakentamisen suurin suosio ajoittui 1960- ja 1970- luvulle, mutta niiden rakentaminen jatkui senkin jälkeen.

– Uudet nuoret ovat jatkaneet harrastusta. Kyllä nuoriso rakensi niitä vielä 2000-luvullakin ja rakentaa jonkin verran edelleen, Esa Lahtinen korostaa.

– Mummoni osti niitä joululahjaksi aina Jussilan kaupasta, mutta en tiedä löytyykö niitä Uudestakaupungista enää mistään, hän lisää.

Marketien valikoimiin ne eivät ainakaan näytä kuuluvan. Kirja-Vakassakaan niitä ei ole myynnissä, vaikka valikoimista löytyy monenlaista askartelutarviketta.

– Nuoret kaipaavat nyt sellaista, millä voi pelata, sanoo kauppias Kaisa Leino .

Matti Jussila

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän