Kouluruoan hinta nousi – Raaka-aineiden laatu pysyi ennallaan

0
Kaarean ruokalistalta löytyy esimerkiksi sinappista possukastiketta, perunoita sekä salaattia, jossa oli jäävuorisalaattia, punafriseesalaattia, maissia ja kurkkua.

Kasvaneet raaka-aine- ja energiakustannukset ovat vaikuttaneet myös kouluruoan hintoihin. Perusruokavaliota noudattavan koululaisen lounaan hinta kaupungille ilman arvonlisäveroa on tällä hetkellä 5,63 euroa, kun se vielä vuosi sitten oli 5,08 euroa.

– Koululounaan hinta nousi eurolla syksyllä 2021, kun kaupunki vaihtoi palveluntuottajaksi Kaarean. Sen jälkeen Kaarea nosti hintaa vielä viisi prosenttia, mutta yhteensä korotus on reilut 10 prosenttia, koska myös ruokapalvelun kokonaiskulut ovat kohonneet, Uudenkaupungin kaupungin ruokapalvelupäällikkö Helvi Hyrynsalmi kertoo.

Kaarean ruokapalveluiden alue-esimies Sari Karanko toteaa, etteivät nousseet kustannukset ole vaikuttaneet kouluruoan valmistamiskäytäntöihin tai sisältöön.

– Myöskään raaka-aineiden laadusta ei ole tingitty, Karanko lisää.

Kaupunki hankkii Wintterin rakentamisen ajan päiväkotien ja koulujen lounaat ja päivälliset Kaarea oy:ltä. Kaarea aloitti palveluntuottajana syksyllä 2021. Ruokakuskit noutavat aterioita Kaarealta, Kalannin yläkoulun keittiöstä sekä Pohitullin koulun alueella sijaitsevan väistöparakin keittiöstä ja toimittavat niitä kouluihin ja päiväkoteihin ympäri kaupunkia.

– Ruokaa kuljetetaan nyt neljän auton sijasta viidellä ja kuljetusliike on toki huomioinut hinnoissaan kohonneet polttoaineiden kustannukset, Hyrynsalmi lisää.

Kaupunki tuottaa itse muut päiväkotien ja koulujen ateriapalvelut, kuten esimerkiksi välipalat. Lukio-opetuksen ateriat kaupunki ostaa Novidalta. Hyrynsalmi vastaa 16 palvelukeittiön toiminnasta,jotka huolehtivat Kaarean sopimuksen voimassaolon ajan välipalojen, leipien, levitteiden ja ruokajuomientuottamisesta.

– Omassa keittiössämme valmistamme esimerkiksi välipaloja, joita monipuolistimme loppusyksystä 2021. Monet lapset olivat nälkäisiä kotiin päästyään, koska he eivät syöneet lounaalla kunnolla. Siksi päätimme suurentaa välipala-annoksia, Hyrynsalmi kertoo.

Kaupungin aiemmin tekemän selvityksen mukaan koululaisten suosikkiruokia ovat uunimakkara ja muusi, makaronilaatikko, kalkkunaleike, broileri ja riisi, lihapullat ja erilaiset kalaleikkeet. Ovatko kasvaneet kustannukset vieneet esimerkiksi tuoreen kalan pois ruokalistoilta?

– Ruokalistoja ei ole muutettu sinä aikana, kun olemme tuottaneet kouluruokaa Uudessakaupungissa. Tuoretta kalaa ei ole ollut tarjolla lukuun ottamatta savukalaa jouluna. Muut käyttämämme kalatuotteet ovat pakasteita, Karanko toteaa.

Sijaispula ongelmana ruokapalveluissa

Kaupungin ruokapalveluissa painitaan henkilöstöpulan kanssa. Hyrynsalmen mukaan flunssakierre on aiheuttanut sen, että viime syksyn jälkeen täyttä miehitystä ei ole ollut kertaakaan.

– Olemme myös joutuneet käyttämään välillä kertakäyttöastioita, kun väki ei riitä tiskaamiseen. Pitkäaikaiset sijaiset ovat jo jatkuvasti töissä ja uusia työntekijöitä lyhyisiin sijaisuuksiin ei löydy, ruokapalvelupäällikkö Helvi Hyrynsalmi sanoo.

Hyrynsalmi odottaa kevättä 2025, kun Wintteri valmistuu ja koululaisten ruokapalvelut siirtyvät uuteen, mutta aiempaa pienempään keskuskeittiöön. Tulevasta keittiöstä valmistuu noin 1 000 ateriaa Wintterissä nautittavaksi ja noin 1 300 annosta lähtee eteenpäin.

– Sitä varten haemme parhaillaan kolmatta ruokapalveluohjaajaa. Alamme valmistautua Wintterin avaukseen ja uuden tuotannonohjausjärjestelmän päivittämiseen uutta toimintaa varten. Tuleva keittiötila on uusi ja tehokas, mutta pieni aiempaan verrattuna, siksi joudumme miettimään käytännön toimet uudestaan, Hyrynsalmi lisää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän