Kuvalan vuosi oli nousujohteinen

0
Elokuvateatteri Kuvalan tiloissa on esitetty elokuvia jo 99 vuoden ajan.

Tammikuussa tulee 99 vuotta siitä, kun Uudessakaupungissa avattiin elokuvateatteri. Kaupungin elokuvateatteri Kuvalan mennyt vuosi sujui nousujohteisesti alkuvuoden koronarajoituksien jälkeen. Kuvalan toimintaa pyörittävän Kuva-Tähti Oy:n Tero Vallin mukaan viime vuoden sesonkiaika meni täysin penkin alle, mutta kesän ja syksyn alkaessa kävijämäärät nousivat lähelle totuttua tasoa.

– Koko kevät meni tosi heikosti, mutta heinäkuussa alkoi tulemaan ensimmäisiä merkittäviä piristymisestä. Seuraava piikki tuli syys- ja lokakuun tienoilla, jolloin julkaistiin monta kotimaista leffaa, Vall kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että keväällä ei myöskään mitään merkittäviä elokuvia julkaistu. Selkeimmät yleisöpiikit osuvat uusien kotimaisten elokuvien kohdalle, mitkä ovat lasten elokuvien ohella perinteisesti Kuvalan katsotumpia genrejä.

– Lokakuu oli ehdottomasti paras kuukausi, jolloin teatterissa pyöri mm. ”Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä” ja ”Pelle Hermanni”.

Vuoden 2022 leffahitiksi Kuvalassa nousi lastenelokuva ”Kätyrit: Grun tarina”, jonka katsojamääräksi tuli 578. Toiseksi katsotuin oli uusin Mielensäpahoittaja 489 katsojalla. Valtakunnallisesti nämä elokuvat sijoittuivat Suomen Elokuvasäätiön tekemän katsojalukuselvityksen mukaan sijoille kaksi ja kolme. Vuoden katsotuin elokuva Suomessa oli ”Top Gun: Maverick”.

– Usein meillä on edellisinä vuosina ollut elokuvia, joiden katsojamäärät ovat tuhannessa, joten sillä tavalla viime vuoden lukemat ovat pienempiä. Kätyrit ja Mielensäpahoittaja ovat molemmat jatko-osia, joten aivan suoraan ei voi verrata, mutta esimerkiksi aiemmat Mielensäpahoittaja -leffat ovat keränneet yli tuhat katsojaa.

Koko vuoden katsojalukemaksi muodostui 6 745. Normaalina vuonna lukema olisi 10 000 katsojan paikkeilla. Koronapandemian piikkiin voi, Vallin mukaan, laittaa alkuvuoden heikot lukemat.

– Tammikuun alku on meille aina ollut hyvä, mutta viime vuonna se meni kyllä jonkin verran koronan piikkiin. Toinen kuuma sesonki meille on perinteisesti hiihtoloma, mutta onneksi viime vuonna tuli jo siihen mennessä joitakin elokuvia.

Tänä vuonna Vallin toiveissa on taas normaali teatterivuosi kahden koronan sotkeman vuoden jälkeen. Vaikka uutta vuotta on ehditty viettää vasta viikon päivät, teatterissa on riittänyt katsojia. Viime aikojen uutuudet, kuten ”Saapasjalkakissa: Viimeinen toivomus”, ”Napapiirin sankarit 4” ja ”Kiljuset!” kiinnostavat tällä hetkellä katsojia.

– Hiihtolomalla tulee uusi Risto Räppääjä -elokuva, jonka uskon vetävän paljon katsojia. Risto Räppääjät ovat aina vuoden katsotumpien elokuvien joukossa, Vall sanoo.

Koronarajoitusten poistuttua energiakriisi tulee aiheuttamaan harmia elokuvateattereille. Kirjaimellisesti se näkyy Kuvalaa pyörittävän Kuva-Tähti Oy:n kuluissa.

– Kuvalassakin meillä sali lämmitetään ilmalämpöpumpuilla, niin kulut nousevat väkisin.

Vall kuitenkin korostaa, että kulujen nouseminen ei vaikuta esimerkiksi lippujen hintoihin tai salin lämpötilaan. Asiakaskokemusta parantaa myös uudet laserprojektorit, jotka asennettiin syksyllä.

– Asiakkaille meidän kulujen nouseminen ei näy mitenkään. Odotetaan ja toivotaan, että tämä energiakriisi olisi ohimenevää, Vall toivoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän