Lauantailautanen: Julmust-soosi

0
Ruotsalainen joulujuoma sopii jauhelihakastikkeen aineososaksi.

Varma lähde Uppsalasta kertoi, että ruotsalaisten jouluun kuuluu ehdottomasti Julmust, juoma, jota jokainen ruotsalainen juo jouluaikana noin viisi litraa, tykkäsi tai ei. Ainakin moni nuorison edustaja vaihtaisi vanhan perinteisen juoman esimerkiksi amerikkalaiseen, tummaan virvoitusjuomaan, mutta traditiot velvoittavat, joten Julmustilla mennään joulunpyhät.

Julmust on ruotsalainen kotikaljan ja omenalimsan makuinen juoma. Alkuperäinen resepti on hyvin varjeltu salaisuus. Se kuitenkin tiedetään, että juomasekoitus sisältää noin 30 erilaista ainesosaa mm. mallasta, humalaa, paahdettua sokeria, vettä, sitruunaa ja kanelia.

Juhlajuoman kehitti virvoitusjuomatehtailija Robert Robertsin poika, Harry Roberts . Opiskellessaan Saksassa kemiaa Harry halusi raittiusmiehenä löytää alkoholittoman version oluen tilalle juhlakauteen.Tuotekehityksen jälkeen Julmustin valmistus aloitettiin vuonna 1910.

Nykyisin Julmustia löytyy hyvin myös Suomesta ja näin joulun jälkeen melko varmaan joulupukin kuvalla varustetun juoman löytää poistolaarista tai alehyllystä.

Kotona punanuttuinen etiketti pilkisti vielä keittiön kaapin nurkasta, oli näköjään pullo jäänyt avaamatta tänäkin vuonna. Ennen nauttimista juoma tarvitsee kunnon jäähdyttämisen, sillä huoneenlämpöinen juoma voi maistua jopa epämiellyttävälle.

Onneksi mausteista juomaa voi kaataa muuhunkin kuin juomalasiin, vaikkapa ruotsalaisten rakastamien lihapullien joukkoon, leipätaikinaan, vaniljajäätelön seuraan tai pastakastikkeeseen.

Varma lähde Uppsalasta ihmetteli, miksi ei voisi tehdä ihan tavallista jauhelihakastiketta. Mutta niin tavallisiksi ei tässä nyt tietenkään heittäydytä.

Julmust-

 

jauhelihasoosi

500 g naudan tai peuran jauhelihaa

1 iso sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rkl vehnäjauhoja

3 dl Julmust-juomaa

3 rkl tomaattipyrettä

1 lihaliemikuutio tai 1 rkl lihafondia

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl hunajaa

1,5 tl suolaa

1 dl kermaa

voita paistamiseen

Silppua sipuli ja paistele sitä hetki voissa paistinpannulla. Lisää mukaan jauheliha ja loppuvaiheessa myös murskatut valkosipulin kynnet.

Ripottele päälle ruokalusikallinen vehnäjauhoja siivilän läpi ja sen jälkeen julmust. Murustele mukaan myös liemikuutio ja tomaattipyre. Hauduttele kannen alla ainakin pastan keittämisen ajan, tai jopa tunnin verran miedolla lämmöllä.

Lisää loppuvaiheessa valkoviinietikka, hunaja ja suola. Sekoita mukaan kerma. Mausta sopivaksi.

Tarjoile pastan ja salaatin kaverina.

Tiina Perähannu-Silvola