Lauantailautanen: Loput juustonkannikat

0
Viimeiset joulujuustot löysivät tiensä piirakkaan.

Tammikuu on lupausten ja toiveiden aikaa, joten olkoon siis uudenvuoden lupaus huolehtia tarkemmin ruokakaappien sisällöstä ja käyttää vanhenevat ruoka-aineet ajoissa pois. Ruuan hinta on kallistunut, mutta kaikkein kalleinta ruokaa on pilaantunut ja poisheitettävä ruoka.

Jo ennen joulua siivosin keittiön kaapit. Martat toki väittävät, että kaapit kannattaa siivota vain siinä tapauksessa, että niissä aikoo viettää joulunsa. Mutta keittiön kaappien syyni kannatti, sillä kaivattua tilaa pusseille ja purnukoille löytyi monen hyllyllisen verran. Valitettavasti löytyi myös paljon säilykkeitä, mausteita ja hillon loppuja, joiden parasta ennen päiväys oli jo kaukana takanapäin.

Nyt on jouluruuista jäljellä enää viimeiset rippeet foliovuoan pohjalla. Meillä laitettiin kuivakakkujen jämät pakastimeen odottamaan inspiraatiota ja savukalan loppu löysi paikkansa suolaisen piirakan täytteenä.

Valion sivuilta löytyi nopea piirakkapohjan ohje, jonka valmistaa vaikka töiden jälkeen arki-iltana salaatin kaveriksi.

Ensimmäiseen piirakkaan piilotin siis savulohen rippeet, pilkotun sipulin, maitotölkkien taakse jääneen paprikan, purkillisen kermaviiliä, joita olin ostanut kolme purkkia jääkaappiin vanhenemaan.

Viikko joulun jälkeen kaapista löytyi vielä valkohome- ja vuohenjuustoa sekä juustonkannikoita. Hedelmäkulhosta poimin mehevän, hieman rypistyneen päärynän ja timjamin loppuja. Näistä aineista syntyi piirakka nro 2.

Juustopiirakka

Pohja:

2 dl vettä

50 g voita

1 dl perunasosejauhetta

2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

200 g valkohome- ja vuohenjuustoa

1 päärynä

tuoretta timjamia

3 kananmunaa

200 g kermaviiliä

1 dl maitoa tai kermaa

2-3 dl juustoraastetta

mausteita mielen mukaan

Kuumenna vesi ja voi kattilassa, kunnes voi on sulanut. Sekoita joukkoon perunamuusijauhe. Laita kattila sivuun odottamaan.

Tee täyte valmiiksi. Kuutioi juustot pieniksi paloiksi ja poista kuori ohuelti. Kuori ja viipaloi päärynä siivuiksi. Riivi mukaan tuoretta timjamia, jos kotosalla sattuu olemaan.

Sekoita omassa kulhossaan kananmunat, kermaviili, maitotilkka ja juustoraaste. Mausta ainakin suolalla.

Lisää jäähtyneeseen pohjataikinaan jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa piirakkavuoan pohja ja reunat taikinalla ja lisää täytteet. Kaada päälle lopuksi munamaito ja ehkä vielä lisää juustoraastetta piirakan päälle.

Paista uunissa alatasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Koristele joululta jääneillä pähkinöillä, viikunoilla ja suolakekseillä.

Tarjoa piirakka haaleana.

Tiina Perähannu-Silvola