Korihaiden varapuheenjohtaja ja asianajaja avaa valituksen taustan – ”Liiton laiminlyönti kuulemisasiassa oli meidän oikeuksien loukkaus”

0
Korisliiga-kauden kohutuin matsi, 30.12.2022 pelattu Korihait–Pyrintö-ottelu, astui uudelleen voimaan urheilun oikeusturvalautakunnan tekemän ratkaisun jälkeen.

Korihaiden ja Tampereen Pyrinnön välinen uusintaottelusaaga on saanut päätöksensä. Maanantai-iltana urheilun oikeusturvalautakunta ilmoitti, että se on hyväksynyt seuran sunnuntaina tehdyn valituksen.

Päätös kumosi Suomen Koripalloliiton liittohallituksen viime viikolla tehdyn päätöksen, jonka mukaan 30.12. pelattu Korisliiga-ottelu Korihait–Pyrintö mitätöidään ja uusintaottelu oltaisiin pelattu tiistaina.

Korihaiden varapuheenjohtaja Timo A. Järvinen, joka asianajajana oli seuran edustajana valituksen laatijana, kertoo, kuinka jo ensimetreillä koko tapahtumasarjassa oli juridisessa mielessä palaneen käryä.

Ensimmäinen epäkohta oli se, kuinka Koripalloliitto sovelsi kurinpitotoimia, vaikka säännöt eivät sellaisia olisi mahdollistaneet.

– Kysymys ei ole siitä, että Korihait olisi vastustanut urheilullista ratkaisua. Liittohallitus halusi pyrkiä urheilulliseen ratkaisuun, mikäli säännöt sen sallivat. Mutta säännöt eivät sitä tässä tapauksessa mahdollistaneet, minkä seurauksena liittohallitus lähti todella osaamattomalla tavalla soveltamaan sellaista normistoa, joka ei sovi tilanteeseen.

Sääntö- ja kurinpitoyksikkö määräsi 7. tammikuuta Korihaille 2 000 euron sakkorangaistuksen sekä neljä toimitsijakieltoa. Seura ei lähtenyt valittamaan toimitsijakielloista, koska toimitsijat olivat myöntäneet inhimilliset virheensä, mutta sakkorangaistus oli Järvisen mukaan epäoikeudenmukainen ja siitä tehtiin oma valitus.

– Yksikkö totesi, että seura tai sen edustajat eivät ole tehneet sääntörikkomusta, koska sääntöjen mukaan ottelun toimitsijat eivät edusta joukkuetta tai seuraa. Vain sitä voidaan rangaista, joka tekee jotain väärää, Järvinen huomauttaa.

Liitto lopulta kumosi sakkorangaistuksen ennen urheilun oikeusturvalautakunnan päätöstä.

Toinen ja huomattavampi epäkohta oli liiton laiminlyönti Korihaita kohtaan Pyrinnön valituksen kuulemisella. Korihait sai epämääräisellä tavalla tiedon Pyrinnön tekemästä valituksesta, eikä seuralle annettu mahdollisuutta kirjoittaa vastinetta ennen liittohallituksen päätöstä.

– Kilpailupäällikkö totesi meille, että vastineelle ei nähty tarvetta, koske se ei olisi antanut mitään lisäarvoa, Järvinen kertoo pöyristyneenä.

Hän korostaa, ettei seura olisi ottelutapahtumiin pyrkinytkään tuomaan lisäarvoa, vaan vastine olisi ollut argumentti Pyrinnön esittämään valitukseen.

– Urheilun oikeusturvalautakunta oli nostanut tämän kohdan keskeiseen asemaan ratkaisussaan. Liiton laiminlyönti kuulemisasiassa oli olennainen meidän oikeuksien loukkaus.

Järvinen myöntää olleensa tyytyväinen, kun maanantai-iltana tullut päätös oli täydellisesti hänen ja Korihaiden tekemien väitteiden ja perusteluiden mukainen.

– Pidän erityisen paljon kahdesta päätöksessä olevasta näkemyksestä. Liitto ei missään päätöksessä kertonut, mitä sääntöjen kohtaa olisimme rikkoneet ja toinen, että ”säännöt sivuuttava urheilulliseksi nimitetty päätös ei voi milloinkaan olla oikeudenmukainen”.

Lisäksi hän kehuu urheilun oikeusturvalautakunnan toimineen asiassa juridisesti täysin oikein sekä kaikki asiat hoidettiin kiireellisenä.

– Olin kyllä illalla tosi huojentunut päätöksestä. Olin onnellinen seuran puolesta, mutta myös erittäin tyytyväinen ammatillisesti, että tämä asia meni näin selkeästi meille.

Seuralle päätös on oikeudenmukainen, mutta kokonaisuudessaan ratkaisuun johtavat syyt asettavat Koripalloliiton huonoon valoon. Korihaiden varapuheenjohtaja ihmettelee, miten liitto voi peräänkuuluttaa ammattilaisuutta ja pitää ammattimaisuuteen pyrkiviä suosituksia yllä, jos liitto ei itse noudata omia sääntöjä.

– Liiton terävimmän pään ymmärrys omista säännöistä sekä säännöstelystä on heikolla tasolla. Luulisi ammattilaisorganisaation keskusjärjestön ymmärtävän, kuinka pyhä periaate on molempien osapuolten kuuleminen ennen rangaistuksen antamista, Järvinen hämmästelee.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän