Mahtuuko ääntä maailmaasi?

0

Minua on kohdannut satumainen onni olla neljä lapsen isä. On ilo elää ja kasvaa heidän kanssaan. Jälkikasvulleni ominainen piirre on vahva äänen käyttö. Väärinkäsityksiä välttääkseni kerron jo tässä vaiheessa, että pidän tätä ominaisuutta hyvin positiivisena asiana, sillä onhan mahdollista, että heistä tulevaisuudessa tulee äänen ammattilaisia. Satunnaisesti kova äänenkäyttö saa minut reagoimaan hyvinkin universaalein ilmaisuin, kuten esimerkiksi ”Shh!”.

Kun itse on väsynyt, voi lapsen tai nuoren huutaminen koetella ajoittain kärsivällisyyttä. Lienee tuttu tunne monelle vanhemmalle. Lapsen ja nuoren on tärkeää oppia, etteivät omat vanhemmatkaan jaksa aivan kaikkea. Olen huomannut, että huutamisen taustalla saattaa olla se, että huutamisesta on muodostunut lapsen varhaisina ikävuosina kaava, jota hän toistaa jatkuvasti.

Positiivisuutta kylvääkseni, tällöin lapsen tunteet ovat voimakkaimmillaan ja valloillaan. Mikä mahdottoman upea hetki kasvaa. Kasvamiseensa liittyen lapsi pääsee näin harjoittelemaan tunteitaan ja oppii näin hallitsemaan sitä energiaa, joka liittyy vaikkapa epämukaviin tilanteisiin (esimerkiksi turhautuminen, mustasukkaisuus, stressi tai jännitys), joihin lapsen huutaminen voi olla reaktio.

Lapsi ja nuori on aktiivinen olento, joka viettää päivänsä erilaisten pelien ja leikkien parissa, tutkien ympäristöään aiheuttaen samalla paljon melua. Huutaminen ja kirkuminen voivat olla lapselle ja nuorelle luonnollisia tapoja viestiä toisille ihmisille.

Näin tapahtuu usein etenkin silloin, kun lapsi on toisten lasten kanssa. Lapsi löytää päivittäin jotakin uutta, joten huutaminen voi liittyä myös siihen, että hän kokee usein iloa ja ilmaisee asiansa näin. Jokaisella meillä on tarve tulla kuulluksi ja huomatuksi, joten huutaminen saattaa liittyä myös tähän varsin luonnolliseen tarpeeseen.

Oli lapsen tai nuoren huutamisen syy mikä tahansa, on tärkeää pyrkiä suhtautumaan tilanteeseen kärsivällisesti. Kannustan kaikkia näkemään vaivaa tutkimalla omaa käytöstään. Mikäli omassa ilmaisussaan on kehittämistä, alkuun pääsee, kun muuttaa omaa äänensävyään. Vaikka lapsi tai nuori huutaa sinulle, tee kaikki voitavasi, että voisit välttää samalla tavalla hänelle vastaamista. Usein on niin, että kun lapselle tai nuorelle puhutaan matalammalla äänellä, hän toimii usein samoin.

Maailmassa on paljon ääntä ja mahtuuhan tänne. Joskus eteeni on kanssakulkijoilta tullut esimerkiksi kaupassa ”pahaa silmää”, kun jälkikasvuni on päättänyt testata rajojani. Oloni on tietenkin ollut aluksi hämmentynyt, enkä vähän kiusaantunutkin.

Lasten ja nuorten kanssa on mahtavaa päästä kasvattamaan ja kehittämään itseään. Kaikki sympatiani ja tsemppini sekä vanhemmille että muillekin kanssakulkijoille vaativaan kasvatus- ja kehittymistyöhön. Muistetaan kuitenkin nauttia kaikista elämään kulloinkin liittyvästä tilanteesta ja tapahtumasta, olivatpahan ne millaisia tahansa.

Jussi Kauranen

Neljän lapsen isä