Metsäalalla on menossa hyvä vuosi

0
Puukauppa käy vilkkaana ja hintataso on noussut selvästi viime talvesta.

– Metsäalan hyvä noste alkoi jo viime kesänä ja kehitys on jatkunut positiivisena. Alalla onkin menossa valoisin vuosi pitkiin aikoihin, tiivisti Metsänhoitoyhdistys Lounametsän metsäasiantuntija Markku Haapaniemi.

Puukauppa on käynyt vilkkaana ja puun hinta on noussut selvästi.

– Tukkipuun hinta lähti nousuun jo kesällä ja syksyllä perässä seurasi energia- ja kuitupuu. Puun hintojen nousu osui myös erittäin sopivaan saumaan siinä mielessä, että korjuukustannukset, kuten muutkin hinnat, olivat samaan aikaan kasvussa, kertoi Haapaniemi.

Haapaniemi selvitti, että erityisesti pystykauppa on käynyt vilkkaana, toki Lounametsän alueella on tehty myös paljon harvennuksia metsänomistajien omina hankintahakkuina ja metsänhoitoyhdistyksen korjuupalveluna.

– Tällä hetkellä meidän toimialueella on kysyntää erityisesti energia- ja kuitupuulle. Työlääseen energiapuun korjuuseen voi saada myös Kemera-tukea alle 14 metrisiin tiheiköihin.

– Lisäksi paikallinen saha, eli Kuusiston saha, ostaa runsaasti pikkutukkia. Ainoa pieni pettymys on ollut se, että Rauman uusi mäntysaha ei ainakaan toistaiseksi ole lisännyt mäntytukin kysyntää odotetulla tavalla, totesi Haapaniemi.

Markku Haapaniemi uskoo, että puun kysyntä jatkuu myös alkaneen vuoden aikana mukavissa merkeissä.

– Rakentamisen hidastuminen tullee näkymään siinä, että sahatavaraa ei tuoteta menneiden vuosien tapaan, eli siinä on edessä mahdollista laskua myös puun kysynnän osalta. Hinnat todennäköisesti myös tasaantuvat, pohti Haapaniemi.

Vilkkaan kysynnän ja hyvän hintatason lisäksi metsänomistajat ja alan urakoitsijat ovat saaneet kuluneena syksynä ja talvena nauttia poikkeuksellisen suotuisista korjuuolosuhteista.

– Kelien puolesta tämä on ollut paras alkutalvi vuosiin. En edes muista, koska viimeksi olisimme saaneet nauttia näin suotuisista sääolosuhteista. Syksy oli vähäsateinen ja tiet jäätyivät sopivasti ennen lumentuloa. Hyvät sääolot tekevät metsätöistä sujuvampia ja mukavampia kaikille osapuolille. Lisäksi kovettunut maa vähentää korjuutöistä syntyviä maastovaurioita, selvitti Haapaniemi.

Pientä pilveä metsäsektorin ylle tuo alaa vaivaava ja lisääntyvä osaajapula. Nuoret eivät tunne suurta vetoa metsäalalle, ei ainakaan täällä läntisessä Suomessa, missä koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia riittää.

– Omalla vastuualueellani eli Pyhäranta – Uusikaupunki -akselilla on vielä paljon metsänomistajia, jotka haluavat itse osallistua harvennushakkuisiin ja hoitotöihin ja tämä on positiivinen asia, totesi Haapaniemi.

Puunkorjuupalvelun voi myös ostaa suoraan metsänhoitoyhdistykseltä.

– Viime syksynä huomasi sen, että esimerkiksi risujen korjaamiseen ei oikein tahtonut riittää urakoitsijoita. Myös metsureista on ollut pulaa. Helpotusta tilanteeseen ovat täällä meidän alueella tuoneet mm. ukrainalaiset kausityöntekijät. Kun peltotyöt ovat loppuneet, niin moni tänne jääneistä on opetellut metsänhoidon alkeet ja löytänyt siten uutta toimeentuloa, kertoi metsäasiantuntija Markku Haapaniemi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän