Moderni vastine tuohitöille

0
Tämän kahvipussikassin kylkiä koristaa Brita Laineen edesmenneen kissan kuva. Valkokuvillakin on mahdollista koristaa punontatöitä kunhan taitaa tekniikan.

Uudenkaupungin kulttuurikeskus Crusellissa avautui maanantaina Brita Laineen näyttely ”Brita’s Best Coffee Bag Designs”. Esillä on Laineen peräti 600 erilaista kahvipusseista loihtimaa työtä. Taitavan tekijän käsissä on yksinkertaisesta materiaalista syntynyt uskomaton määrä erilaisia käyttö- ja sisustustuotteita aina iltalaukusta puukoriin.

– Itse asiassa samaa tekniikkaa voi hyödyntää myös monen muun materiaalin kohdalla. Punomalla voi antaa uuden elämän kahvipussien lisäksi vaikka aikakausilehdille tai lahjapapereille, muistutti Brita Laine.

Näyttelyn yksi tarkoitus onkin antaa kävijöille ideoita siitä, mitä niin arkinen kääre kuin kahvipussi pitää sisällään. Mitä kaikkea siitä on mahdollista tehdä ja mihin kaikkeen tuttu materiaali taipuu myös taiteellisesti.

– Minulle sekä värit että muoto ovat tärkeitä asioita. Hillityn mustavalkoinen maailma ei ole minua varten, hymyili Laine.

Crusellin näyttelyssä värit myös loistavat. Laine on saanut töihinsä kahvipussimateriaalia myös matkoiltaan ja ulkomailla asuvilta ystäviltään ja tämä on yksi syy näyttelyn värikylläisyyteen. Toinen on se, että osassa töitä kahvipussi on vain pohjamateriaali, kuvitus on löytynyt omista valokuvista tai vaikka kukkien siemenpusseista.

– Värien osalta oma suosikkini kahvipusseissa on vanha Kulta-Katriina, siitä sai aikaan hyvin näyttävän näköisiä töitä, paljasti Laine.

Kipinä punontatöihin syttyi jo vuonna 2002 kun Brita Laine toimi Turun Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen askarteluohjaajana. Vuodesta 2012 alkaen hän on opettanut kahvipussipunontaa Vakka-Suomen kansalaisopistossa.

– Olen huomannut, että oma innostus on tarttunut kurssilaisiin ja moni muukin on jäänyt koukkuun tähän harrastukseen. Parhaimmillani vedin opistossa jopa viittä eri ryhmää, mikä taitaa olla opistossa eräänlainen ennätys, kuvaili Laine.

Kahvipussipunonta on moderni vastine perinteisille tuohitöille. Samalla tekniikalla voi työstää niin tuohi- kuin kahvipussinauhoja.

– Itse olen kuitenkin mieltynyt hakaketjupunontaa, josta sitäkin löytyy monenlaisia versioita. Omaa silmää miellyttävän tekniikan löytää vain tekemällä ja kokeilemalla, selvitti Brita Laine.

Hän toivoi, että Crusellin näyttelystä moni muukin saisi inspiraation askartelun ja käsitöiden pariin.

– Kaikenlainen askartelu ja monenlaiset käsityöt ovat innostavia ja henkistä hyvinvointia edistäviä, muistutti Brita Laine.

”Brita’s Best Coffee Bag Designs” -näyttely on avoinna 20.1. asti. Näyttely on samalla myös myyntinäyttely.