Muutoksia jälleen edessä

0

Valmet Automotive ilmoitti tiistaina aloittavansa uudet muutosneuvottelut Uudessakaupungissa. Neuvottelut koskevat koko autonvalmistukseen liittyvää henkilöstöä. Muutostarve ei koske akkutehdasta.

Uutinen on työntekijöiden kannalta ikävä, mutta yhtiön kannalta ymmärrettävä. Mercedeksen GLC-katumaastureiden valmistus Uudessakaupungissa loppui viime kesänä. Mercedeksen A-sarjan uusimman version valmistuksen alkaminen kesälomien jälkeen ei tuonut vastaavaa työmäärää. Autonvalmistus on pyörinyt vajaalla teholla. Lightyear-täyssähköautojakin autotehtaalta on tilattu vain 250. Sion-autojen valmistuksen pitäisi alkaa tänä vuonna, mutta tilaaja ei ole saanut riittävää rahoitusta.

Autotehdas vähensi väkeään jo viime kesänä. Sen jälkeen tehtaalla on työskennellyt noin 2 000 ihmistä. Nyt Valmet Automotive arvioi, että vähennystarve koskee enimmillään 630 työntekijää.

Tiistaina julkistettiin myös Varsinais-Suomen tuore maakuntaennuste. Maakuntaennusteita on tehty 30 vuotta. Nyt yrittäjien kasvuodotukset romahtivat eniten koko tämän ajanjakson aikana.

Tilanne ei välttämättä ole sittenkään niin paha kuin miltä maakuntaennuste näyttää. Kysely tehtiin marraskuussa, kun yrittäjien toimintaympäristö oli hyvin epävarma. Jo nyt on huomattu, ettei esimerkiksi sähkön hinta ole ollutkaan niin kova kuin pelättiin. Pörssisähkön hinta on ollut ajoittain hyvinkin alhainen. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter korostikin, että näkymät ovat yhä kohtuullisen hyvät. Yrityksistä neljännes arvioi, että liikevaihto laskee tänä vuonna, mutta 47 prosenttia arveli, että liikevaihto pysyy ennallaan ja jopa 28 prosenttia uskoi liikevaihdon kasvavan.

Vaikka kasvuodotukset ovat heikentyneet, Varsinais-Suomeen syntyy silti ennusteen mukaan tänä vuonna noin 6 000 uutta työpaikkaa. Osa näistä sijoittuu Vakka-Suomeen.

Teija Uitto