Muutoksiin on vain sopeuduttava – Mediapersoona Pauli Aalto-Setälä aloitti vaalikampanjansa Ugista

0
Pauli Aalto-Setälä oli käynyt ennen iltatilaisuutta vierailulla autotehtaalla sekä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla.

– Siinä kohtaa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ajattelin, että jotain minun tarvitsee tehdä Suomea ajatellen. En oikein muuta keksinyt kuin näin sekopäistä, että pyrin päättäjäksi ratkomaan näitä ongelmia, Ylen pyöreästä pöydästä ja useista tv-ohjelmista tuttu toimittaja, yritysjohtaja ja Turun yliopiston työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä aloitteli vaalikampanjaansa Uudessakaupungissa.

Café Aittaan oli kokoontunut vain pieni joukko paikallisia kokoomuslaisia, sillä vaikka avustajan mukaan tilaisuus oli avoin kaikille, siitä ei ollut mediassa etukäteen mainoksia.

Tuore kansanedustajaehdokas kertoi lähtevänsä vaaleihin kolmella vaaliteemalla, jotka ovat Saaristomeri, talous ja turvallisuus.

– Ne ovat kaikki teemoja, joista olen aidosti kiinnostunut. Asun Naantalissa maailman sairaimman meren äärellä. Tänään tuli uutinen, että silakat katoavat merestä, kun vesi on liian lämmintä. Luontokato ja ilmastokriisi ahdistavat ihmisiä. Mietin, että voitaisiinko laittaa kuntoon edes se, mikä on mahdollista.

Jos Itämeren tilan korjaaminen vaatii aikaa, niin sitä vaatii myös Suomen talouden kuntoon laittaminen. Aalto-Setälä arvioi, ettei siihen riitä edes se kahdeksan vuotta, josta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on puhunut. Hänen veikkauksensa on kymmenen vuotta.

– Pahoin pelkään, ettei meidän julkinen sektori ole parhaalla mahdollisella tavalla rakennettu. Se tarkoittaa, että systeemissä on virhe ja sen korjaaminen on vaikea neuvottelukysymys, koska ihmiset eivät halua luopua eduistaan.

Yritysjohtajana toiminut Aalto-Setälä korostaa, ettei valtiota ja yritystä voi johtaa samalla tavalla, mutta jotain yrityspuolen ajattelusta voisi oppia.

– Yritysjohtajana kävin muutoksia läpi lean-ajattelun kautta. Siinä mietitään, mikä oikeasti on tarpeellista ja välttämätöntä ja siitä muusta leikataan.

Turvallisuuspolitiikka Aalto-Setälää kiinnostaa hänen oman taustansa kautta. Aalto-Setälä on työskennellyt sotakirjeenvaihtajana Lähi-Idässä ja Jugoslaviassa. Hän vertaa silloista Jugoslaviaa ja tämänhetkistä Ukrainaa, jossa murjotaan siviilikohteita.

– Jugoslavian tilanteessa oli vain se ero, että silloin Nato päätti lopettaa Jugoslavian sodan. Se ei loppunut diplomatialla, vaan voimankäytöllä. Olen sitä mieltä, että Ukrainan tilanteessa pitäisi käyttää molempia, diplomatiaa ja voimaa. Venäjä pitää ajaa ulos Ukrainasta.

Yleisö kyseli Aalto-Setälältä kannanottoa peltojen kipsikäsittelystä, energiapolitiikasta ja siitä, miten hän rohkaisisi yrittäjiä jaksamaan tässä tilanteessa, kun näköalat ovat niin sumeat.

Aalto-Setälä muistutti, että emme historioitsijoiden tulkinnan mukaan elä sittenkään poikkeuksellista aikaa, vaan historian saatossa pitkä tasainen kausi oli se poikkeuksellinen ajanjakso.

– Muutoksia tulee nopeampaan tahtiin ja se on nyt sitä normaalia. Itse johdin mediataloa, kun Facebook ja Google veivät meiltä rahat yhdessä yössä. Tuntui siltä, että maailma murjoo meitä epäoikeudenmukaisesti. Mitä kauemmin siihen ajatteluun käytti aikaa, se oli pois siitä sopeutumisesta uuteen tilanteeseen. Tilanteissa pitää vain elää.

– Sopeutuminen on sitä, mitä yritykset tekevät koko ajan. Tulee erilaisia harmeja. Mitä nopeammin niistä nousee ja lähtee rakentamaan, niin sen parempi.

Aalto-Setälä toivoo, että samalla kun huolehtii omasta selviytymisestään pitäisi auttaa myös niitä, joille ulkoiset muutokset ovat kuormittavampia.

– Jos voi vaikka tavalla tai toisella auttaa toisen vaikean asian yli tai voi tuottaa jotain uutta palvelua tai hyvää. Ei selviytyminen niin monimutkaista ole.

Kommentti

 

Kolmen miehen voimalla

Ilkka Kanerva on ollut vuosikymmeniä kokoomuksen ääniharava Vakka-Suomessa. Nyt kokoomuksella on iso Iken mentävä aukko, joka pitäisi kuroa vaaleissa. Puolueessa on ymmärretty, ettei Kanervan saappaita kukaan täytä, niinpä kokoomus tähyää ääniä kolmen miehen taktiikalla.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo jatkoi Iken traditiota tarjoamalla ukilaisille joulupuuroa. Myös Iken paikalle eduskuntaan ja maakuntahallitukseen noussut Ville Valkonen on ahkerasti kiertänyt Vakka-Suomea. Keskiviikkona vaalikampanjansa aloitti mediapersoona Pauli Aalto-Setälä. Tuskin hänkään vahingossa eksyi Naantalista Uuteenkaupunkiin.

Kolmen miehen taktiikassa on ideaa: Orpolla on politiikan asiantuntemusta, Valkonen on jo vara-Ike ja Aalto-Setälä on Iken tapaan sosiaalisesti taitava ja lahjakas puhuja. Ehkä Iken äänestäjät löytävät omansa näistä kolmesta, vaikka Kanervan ylivoimaista turvallisuuspoliittista asaintuntemusta heistä kenelläkään ei ole, eikä vakkasuomalaisia juuria.

Kokoomuksen sisälläkin aprikoidaan, viekö Iken ääniä sittenkin Mauri Kontu. Kontu ei toisi puolueelle ääniä, mutta kokoomus ottaisi mielellään kyllä keskustan kaverikseen hallitukseen.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän