Muuttoliikkeelle

0

Turussa on koettu pieni ihme. Kun takavuosina Turku menetti asukkaita pääkaupunkiseudulle, korona-aikana Turku onnistui kääntämään muuttoliikkeen suunnan. Turku sai jo vuonna 2021 pääkaupunkiseudulta enemmän muuttajia kuin sinne menetti. Viime vuonna trendi vahvistui: Turun nettomuuttovoitto pääkaupunkiseudulta oli 165 henkilöä tammi–marraskuussa 2022. MDI:n johtava asiantuntija ja Turun tuleva tutkimusjohtaja Timo Aro pitää käännettä merkittävänä, vaikka muuttovoitto on määrällisesti vielä pientä. (TS 3.1.)

Miten tämä asia sitten liittyy Uuteenkaupunkiin? Kiinnostavaa muuttoliikkeen trendissä ovat ne syyt, miksi korona-aikana pääkaupunkiseudulta muutettiin Turkuun. Aron tulkinta on, että koronakriisi sai ihmiset miettimään enemmän asuinympäristöä. Korona-aikana etätyöhön siirtyminen myös mahdollisti muuton kauemmas.

Kun Turkuun muuttaneet ovat olleet lähinnä nuoria ja nuoria aikuisia, voi veikata, että yhtenä syynä on myös Helsingin alueen kovat asuinkustannukset. Turussa voi asua edullisemmin, eikä oikeastaan menetä mitään, kun Turussakin on yöelämää ja palveluja.

Signaali muuttoliikkeen muutoksesta on tärkeä meille Uudessakaupungissa, sillä voi olla vain ajan kysymys, että se koskee myös meitä.

Suurten kaupunkien täydennysrakentaminen ei miellytä kaikkia. Useimmat ihmiset kaipaavat ympärilleen myös vehreyttä. Jos Turku nyt on pääkaupunkiseudulta muuttavien mielestä houkutteleva, onko se sitä myös jatkossa? Turkuakin tiivistetään. Viheralueet vähenevät keskustasta. Ne, jotka kaipaavat kaupunkirakennetta ympärilleen ja silti myös luontoympäristöä, saattavat alkaa kiikaroida maisemia vielä kauemmas.

Jos Uusikaupunki onnistuu saamaan henkilöjunaliikenteen, silloin etätyötä voi hyvinkin tehdä myös täällä, kun täältäkin pääsee kätevästi junalla tarvittaessa Helsinkiin. Kaikki muu hyvä meillä jo on, etenkin kun Wintteri valmistuu.

Teija Uitto