Novidan rekrymessuilla kävi kuhina – Osa yrityksistä aloittanut rekrytoinnin jo ennen joulua

0
Otto Hiivola, Juho Uusikartano ja Lauri Saarinen ovat menossa kesällä armeijaan, Yaran Raili Heikkilä ja Satu Viitala eivät siis saaneet houkuteltua heitä kesätöihin.

– No onpa tuttu logo, Otto Hiivola, Juho Uusikartano ja Lauri Saarinen toteavat pysähtyessään Novidan Työhön!-rekrymessuilla Yaran esittelypisteelle.

Yaran edustajat Raili Heikkilä ja Satu Viitala hymyilevät leveästi. Kun nuoret miehet tuntevat yrityksen näin hyvin, on helppo aloittaa keskustelu Yaran rekrytointitarpeista.

Yaran Uudenkaupungin tehtaalle palkataan ensi kesäksi noin 30 nuorta ja Yara Suomi rekrytoi kaikkiaan sata. Kesätyöntekijöitä tarvitaan prosessinhoitoon, toimihenkilötehtäviin, koneasennukseen, laboratorioon, sähkö- ja automaatioasennukseen, operatiiviseen logistiikkaan, turvallisuuteen ja varaosavarastoon.

– Meille tarvitaan hyvin monenlaisia osaajia. Hoitoalan töitä meillä ei sentään ole tarjota, Satu Viitala naurahtaa.

Viitala kertoo, että Yara on aloittanut kesärekrytoinnit joulukuussa, mutta osa yrityksistä on aloittanut rekrytoinnin tätäkin aiemmin, jo marraskuussa.

– Tuntuu, että kesärekrytointi alkaa vuosi vuodelta aiemmin. Yritykset kilpailevat hyvistä kesätyöntekijöistä.

Lukiolaiset Otto Hiivola, Juho Uusikartano ja Lauri Saarinen eivät hae kesäksi töitä, sillä he ovat menossa armeijaan. Yara kiinnostaa heitä toisesta syystä:

– Olemme Yaran asiakkaita, Otto toteaa. Hänen vanhempansa viljelevät Kalannissa viljaa ja sokerijuurikasta, Laurin vanhemmat viljaa ja öljykasveja ja Juhon vanhemmilla on vihannestila Pyhämaassa.

Armeijan jälkeen pojat aikovat opiskelemaan, eli myöhemmin Yaran työmahdollisuudet saattavat hyvinkin kiinnostaa.

Laitilan Puhelimen pisteellä seisoskelee kaksi Uudenkaupungin lukiolaista, Meeri Kari ja Nea Lehtonen. Meeri sanoo, että hänellä on jo kesäksi työpaikka.

– Olin viime kesänä Uudenkaupungin museossa ja menen sinne uudestaan. Se on rento paikka.

Nea etsiskelee vielä töitä kesäksi. Hän on hakenut töitä siivousalalta sekä asiakaspalvelusta.

– Minulla ei ole aiempaa kesätyökokemusta. Tuntuu vähän siltä, että on vaikea saada kesätyötä, kun vasta nyt hakee ensimmäistä kesätyötä. Olen opiskellut kesät, Åbo Akademiin tähtäävä Nea kertoo.

Laitilan Puhelimen toimitusjohtaja Pasi Mäki toivoo sähkö- ja telealalle lisää naishakijoita.

– Meillä on naisasentaja työharjoittelijana ja hän on tuonut työympäristöön hyvää muutosta.

Mäen mukaan naiset ovat tarkkoja ja huolellisia ja näitä ominaisuuksia sähköalalla arvostetaan.

Laitilan Puhelimeen otetaan 1–3 kesätyöntekijää. Mäen mukaan rekrytointi onnistuu helposti, sillä heillä on jatkuvaa yhteistyötä Novidan kanssa.

– Parhaillaankin meillä on kaksi oppisopimuksella töissä ja he valmistuvat toukokuussa, lisäksi meillä on kolme työharjoittelijaa Novidasta.

Kun eduskunnassa on mietitty, miten yritysten työvoimapulaa voisi helpottaa, Mäellä on yksi toive Arkadianmäelle:

– Toivon, että ajokortin voi jatkossakin ajaa 17-vuotiaana. Se helpottaa työarkea, kun kesätyöntekijällä on ajokortti ja hän voi ajaa välillä sitä pakettiautoa.

Laserkeskuksen toimitusjohtaja Sami Mäki ei ole Novidassa etsimässä kesätyönhakijoita, vaan hän tarjoaisi työpaikkaa heti.

– Meillä on akuutti tarve 3–5 työntekijälle. Olemme hakeneet lisää työntekijöitä jo parin vuoden ajan. Kasvu luo haasteita. Autotehtaalta olemme saaneet kolme uutta työntekijää, mutta lisää vielä tarvittaisiin.

Mäki myöntää, että työvoimapulan vuoksi yritys on joutunut jopa madaltamaan palkkausvaatimuksia.

– Riittää kun hakija on motivoitunut ja hänellä on halu oppia. Vaadimme ainoastaan suomen tai englannin kielen taitoa. Metallipuolen kokemus ei ole itseisarvo, me koulutamme hakijan.

Vexve on palkkaamassa kymmenen kesätyöntekijää. Vexveltä Jenna Jylkkä ja Minja Silen kertovat, että nuoret tuntuvat tietävän yrityksen sijainnin hyvin.

– Vexven tuotantolaitos on Ukitien varressa ja kaikki tietävät sen sinisistä valoista, Silen hymyilee.

Hän kehuu, että nuoret ovat tehneet rekrymessuilla hyviä kysymyksiä.

– Esimerkiksi että vaaditaanko työhön 18 vuoden ikää ja mitä pitäisi opiskella, että pääsee töihin.

Nuoria ja vanhempia työnhakijoita

Novida järjesti perinteiset Työhön!-rekrymessut torstaina.

Tapahtumapäivä oli jaettu kolmeen osaan niin, että aamupäivällä messuilla kävivät Novidan jatkavat opiskelijat ja keskipäivällä Novidan valmistuvat ja lukion opiskelijat.

Iltapäivällä messut olivat avoinna kaikille

Ugissa hyvä kesätyötarjonta

Nuorille on hyvät kesätyömarkkinat Uudessakaupungissa. Yara palkkaa kesäksi Uuteenkaupunkiin 30 kesätyöntekijää.

Vahterus rekrytoi tänä kesänä tuplasti enemmän kuin viime vuonna.

Henkilöstöpäällikkö Petra Karresuo-Siitonen Vahterukselta kertoo, että liiketoiminnan kasvun vuoksi Kalannin tehtaalle palkataan noin 20 kesäharjoittelijaa.

– Pääpaino on insinööriopiskelijoissa, mutta kesätöitä on tarjolla myös myynnissä, ostossa, kunnossapidossa ja tuotannossamme. Tehtävät soveltuvat ammattikorkeakouluissa, korkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa alaa opiskeleville.

– Olemme saaneet jo loppusyksystä ensimmäiset kyselyt kesätöistä. Tässä ajassa on kuitenkin oltava nöyrä ja kiitollinen kaikista kiinnostuneista kesätyöhakijoista, sillä ottajia heillä varmasti on.

Vihannes-Laitila palkkaa Kalantiin noin 25 kesätyöntekijää. Toimitusjohtaja Jari Paavola kertoo, että määrä on suunnilleen sama kuin viime kesänä ja rekrytointi alkaa helmikuussa.

Segeriltä tuotantopäällikkö Tommi Sarkki kertoo, että yritys hakee kesätyöntekijöitten lisäksi työntekijöitä myös välittömään tarpeeseen.

– Tällä hetkellä haemme noin 10 henkilöä tuotannon työtehtäviin ja kesäksi tarve on suunnilleen saman verran. Olemme perinteisesti palkanneet kesäksi 20– 30 työntekijää. Nyt tarpeet ovat aikaistuneet ja tarve on jo nyt osalle työntekijöistä.

Sarkki pitää rekrytontimahdollisuuksia lupaavina.

– Pystymme räätälöimään työtehtäviä hakijoiden vahvuuksien mukaan joustavasti. Toimintamme kasvun vuoksi pystymme tarjoamaan kesän jälkeen töitä myös joillekin työntekijöille vakituisesti ja joillekin opiskelijoille osa-aikaisesti.

K-Supermarket Itäpoijun kauppias Jari Lehto kertoo palkkaavansa 10 kesätyöntekijää.

– Myynti lisääntyy kesällä, niin töitä on paljon tarjolla.

Lehto kertoo, että rekrytointi on sujunut hyvin. Elintarvikekauppa kiinnostaa nuoria.

– Meillä on erittäin hyvä tiimihenki ja mielenkiintoisia töitä kuten verkkokauppaa ja herkkutori. Lisäksi meillä toivotaan, että työsuhde jatkuu kesän jälkeen viikonlopputyönä ja seuraavina kesinä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän