Nuoret ovat huonossa kunnossa

0

Lasten ja nuorten fyysistä toimintakykyä tarkastelevan Move!-mittauksen tuoreimmat tulokset ilmestyivät loppuvuodesta. Tulosten mukaan jopa neljällä oppilaalla kymmenestä fyysinen toimintakyky on niin puutteellista, että se voi vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Uudessakaupungissa tilanne on jopa huonompi. 8.-luokkalaisista pojista 58,5 prosentilla on fyysinen toimintakyky heikolla tasolla. Tytöistäkin lähes puolella. 5.-luokkalaisten tulokset ovat parempia, mutta parannettavaa löytyy niissäkin.

Valtakunnallisesti huomionarvoista on se, että kaupunkilaislapset liikkuvat enemmän kuin maaseutumaisissa kunnissa asuvat oppilaat.

Perinteisesti on ajateltu, että maalla, jossa on enemmän tilaa liikkua, myös liikuttaisiin enemmän, mutta tilanne onkin päinvastoin. Koska kyläkouluja on yhä vähemmän, etäisyydet koulu- ja harrastuspaikkoihin ovat pitkiä ja ne kuljetaan yleensä autolla.

Kaupungeissa taas valinnanvaraa on enemmän ja lapset hakeutuvat helpommin harrastusten pariin.

Ongelmaan on herätty ja esimerkiksi Uudessakaupungissa on lisätty maksutonta harrastustoimintaa Harrastamisen malli -hankkeen avulla. Harrastusten joukossa on muutakin kuin liikuntaa, mutta ennen kaikkea tavoitteena on, että lapset löytävät itselleen mieluisan harrastuksen.

Kaikki lapset eivät tykkää kilpailusta, eivätkä hakeudu seurojen toimintaan mukaan. Monessa lajissa rajoittavat myös lisenssi- ja välinemaksut, joihin perheissä ei ole varaa elinkustannusten muutenkin noustua.

Meneillään oleva talvi ei valitettavasti näytä innostavan laduille tai jäille, mutta tulevaisuudessa liikuntamahdollisuudet paranevat Wintterin ansiosta. Monitoimijatalon sisälle ja ulkopuolella on suunniteltu monenlaista pienen kynnyksen liikuntapaikkaa kuntoportaista seikkailumetsään.

Risto-Matti Kärki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän