Oon käyny kaikkialla

0

Aina silloin tällöin mediassa kerrotaan pähkähulluista tempauksista, kuten vaasalaisen Danielin projektista kiertää kaikki Suomen entiset ja nykyiset kunnat neljässä kuukaudessa.

Ensimmäiseksi tulee mieleen, että millä rahalla, ja toiseksi, että kenellä on mahdollisuus käyttää neljä kuukautta moiseen. Sen jälkeen pohtii matkailun ympäristövaikutuksia ja lopulta on hieman kateellinen.

Google kertoi minulle juuri viime viikolla, että olisin viime vuoden aikana vieraillut 34 eri paikkakunnalla. Hieman epäilen lukua, mutta ilmeisesti vierailuksi riittää auton tankkaus jonkun kunnan rajojen sisäpuolella. Tai junan vaihto Pieksämäen asemalla, jossa ei ainakaan sillä hetkellä soinut blues.

On ehkä hieman typerää pitää Googlen sijaintitietoja päällä, mutta aikajanaa tarkastellessa saattaa muistaa niinkin tärkeän asian kuin että on käynyt elokuvateatterissa Forssassa.

En ole aika tarkkaan kolmeen vuoteen poistunut maasta, eikä yhtään reissua ole nytkään suunnitteilla, vaikka mieli halajaisi matkoille. Viime vuoden kaukaisimmat pisteet löytyvät Vaasasta ja Kuopiosta. Suurimmaksi osaksi olen pyörinyt Porin, Tampereen, Helsingin, Turun ja Uudenkaupungin muodostaman viisikulmion sisällä.

Välillä suorastaa hävettää, kuinka huonosti tunnen itäistä ja pohjoista Suomea, vaikka satunnaisia piipahduksia olen sinne tehnytkin. Tänä talvena olen vihdoin korjaamassa yhden epäkohdan eli matkustamassa oikeasti Lappiin, jos vain miesflunssa pysyy poissa.

Teknisesti olen käynyt kahdesti Napapiirin tuolla puolen, mutta suunnilleen vain Rovaniemen korkeudella. Ensimmäisen kerran 34 vuotta sitten, jolloin en uskaltanut vielä rinteeseen ja toisen kerran armeijan kurkkusalaatin väriset vaatteet päälläni lähes 20 vuotta sitten.

Korona-aikana kotimaanmatkailun suosio kasvoi, mutta viime aikoina sosiaalista mediaa selatessa on huomannut, että monet ovat jälleen karanneet aurinkoisempiin maisemiin.

Ylipäätään sanasta matkailu tulee ensimmäisenä mieleen lentokoneen turistiluokka ja hotellihuone ilman mukavuuksia.

Johnny Cash luettelee 96 pohjoisamerikkalaista paikkakuntaa versiossaan kappaleesta I’ve been everywhere. Alun perin kappale on Australiasta ja siinä, kuten myös Turo’s Hevi Geen suomiversiossa luetellaan vain laulajan kotimaan kohteita. Oon käyny kaikkialla tarkoittaakin Pattijoki, Parkano, Niinisalo ja Nurmo, ei Berliini, Budapest, New York ja Tokio.

Omallakin seinälläni on Euroopan kartta, johon olen merkinnyt neulalla kaupungit, joissa olen käynyt. Merkinnät keskittyvät hyvin pitkälti keskelle mannerta, eikä uusia neuloja ole tarvinnut kiinnittää kolmeen vuoteen.

Pitäisiköhän rinnalle hankkia Suomen kartta, johon tehdä merkintöjä? Tätä harrastusta tosin tekisin paljon mieluummin, jos rautatieverkosto olisi Suomessa kattavampi.

Joskus haaveilin kiertäväni kaikki jääkiekon SM-liigahallit läpi, mutta jostain syystä uusien hallien bongaaminen tyssäsi hyvän alun jälkeen. Olen vasta noin puolessa välissä tai ehkä vähän allekin, koska Tampereen uusi halli on edelleen näkemättä. Kaikilla liigapaikkakunnilla olen sentään vieraillut.

Niitä entisiä ja nykyisiä kuntia on muuten yhteensä 571. MTV3:n artikkelissa Daniel kertoi, että halusi nähdä kaikki vaakunat. Mistäköhän hän mahtoi löytää esimerkiksi vuonna 1969 Uuteenkaupunkiin liitetyn Uudenkaupungin maalaiskunnan vaakunan?

Risto-Matti Kärki

tuottaja